Στη δημιουργία του λέγεται ότι συνέβαλε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Ένα από τα πιο ιστορικά σημεία στο νησί της Ουράνιας Αφροδίτης, τα άγρια και ταυτόχρονα μαγικά Κύθηρα, συνδέει την δημιουργία του με τον μεγάλο αγωνιστή και οπλαρχηγό της Επανάστασης του ‘21 Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Ο λόγος για το μοναστήρι της Αγίας Μόνης, που συναντάται σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του νησιού. Η μονή, με θέα στο Μυρτώο πέλαγος που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα, συναντάται στην οροσειρά πάνω από το Διακόφτι, στο κεντροδυτικό τμήμα των Κυθήρων, με την ιστορία της να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η αμφιπρόσωπη εικόνα της Παναγίας -στη μία πλευρά έχει τη μορφή της Παναγίας και στην άλλη τη μορφή του Αγίου Γεωργίου- στην οποία είναι αφιερωμένη η μονή βρέθηκε τυχαία το 1767 από έναν βοσκό με την επιγραφή «η μόνη πάντων ελπίς», μετά από αστροπελέκι που είχε πέσει στην περιοχή καταστρέφοντας τα πάντα εκτός από την εικόνα.

Με την δημιουργία του ναού φημολογείται ότι έχει κάποια σχέση και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθώς ο μεγάλος Έλληνας αγωνιστής είχε βρεθεί στο νησί και έκανε τάμα στην Παναγία στην παλιά (κατεστραμμένη) εκκλησία πως αν νικούσε η ελληνική επανάσταση θα επέστρεφε εδώ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του νέου ναού.

Όπως και έπραξε κατά το 1840. Για την ακρίβεια στον εξωτερικό χώρο της μονής υπάρχει επιγραφή με το αντίστοιχο απόσπασμα από τα «Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη». Στο Προσκύνημα παρατηρούνται κελιά, ηγουμενείο και βοηθητικοί χώροι, ενώ εντοπίζονται και κατάλοιπα προγενέστερων κτισμάτων, πιθανότατα του 17ου αιώνα.

Η αρχιτεκτονική του ναού είναι βασιλική μονόκλιτη, με ξυλόγλυπτο τέμπλο κατασκευασμένο το 1841 και η μονή γιορτάζει του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου.

Από τα πιο «δυνατά» σημεία του ναού η απρόσκοπτη θέα τόσο στο νησί, όσο και στο Μυρτώο Πέλαγος και τις ακτές της Πελοποννήσου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.