Πάσχα στην ιστορική και ακριτική Μονή Γηρομερίου... Του π. Ηλία Μάκου. Στην ορεινή περιοχή της Μουργκάνας Θεσπρωτίας, στο ιστορικό και ακριτικό Μοναστήρι της Μονής Γηρομερίου, η Ανάσταση του Κυρίου, ήταν μια εμπειρία μοναδική.

Μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε το Πάσχα, με λίγους προσκυνητές, με τον ηγούμενο π. Μεθόδιο και τους ιερομονάχους Αλέξιο και Σεραφείμ και το δόκιμο μοναχό Ζήση να νιώθουν και να μεταδίδουν την αναστάσιμη ελπίδα.

Στο προαύλιο της Μονής τελέστηκε η τελετή της Ανάστασης και μέσα στις λαγκαδιές αντιλάλησε το παγχριστιανικό ελπιδοφόρο μήνυμα «Χριστός Ανέστη».

Πάσχα Μοναστήρι Γηρομερίου

Και εκεί στη Ιερά Μονή Γηρομερίου, που την ανακαίνισαν εξ’ ολοκλήρου οι πατέρες, καταλαβαίνει κανείς ότι ο χαιρετισμός «Χριστός Ανέστη» δεν πρέπει να λέγεται τυπικά, αλλά η ψυχή, ξεπερνώντας την αιχμαλωσία από το διάκοσμο του γεγονότος της πασχαλινής εορτής, να βρίσκει τρόπο να ασχοληθεί με την ουσία του.

Μοναστήρι Γηρομερίου Θεσπρωτίας

Η εσωτερικότητα και η συναισθηματικότητα, με την οποία οι μοναχοί της Μονής Γηρομερίου βιώνουν την Ανάσταση, είναι αρκετή, για να μας δείξει πόσο άδειος από αληθινό περιεχόμενο είναι σήμερα για μας ο πανηγυρισμός της.

Οι μοναχοί ζουν την Ανάσταση, εμείς την εορτάζουμε τυπολατρικά.

Τη χιλιοτραγουδήσαμε, τη μυριοστολίσαμε και είναι το κέντρο της πλούσια λατρείας της Εκκλησίας μας.

Παρ’ όλα ταύτα λησμονήσαμε το περιεχόμενό της στην πληρότητά της. Και ευτυχώς, που υπάρχουν πνευματικές οάσεις, όπως η Μονή Γηρομερίου, και πρόσωπα αρετής, όπως τα μέλη της Αδελφότητάς της, για να μας θυμίζουν ότι η Ανάσταση είναι σάλπισμα χαρά, αλλά και χρέους.

Εμείς, όμως, κολοβώσαμε το νόημά της. Θυμόμαστε τη χαρά και τη νίκη, αλλά λησμονήσαμε το χρέος μας και τον αγώνα. Γι’ αυτό ο πανηγυρισμός μας κατάντησε να είναι μόνο εξωτερικός. Το πολύ-πολύ αυτές τις ημέρες παρουσιάζεται μια κάποια περισσότερη απασχόλησή μας «με τα θεία» και απραπέρα τίποτε.

Από τη Ιερά Μονή Γηρομερίου, εκεί στην εσχατιά της Ελλάδας, μας έρχεται η υπενθύμιση ότι οφείλουμε η καθημερινή μας ζωή μέσα στην οικογένειά μας, μέσα στο επάγγελμά μας, μέσα στην κοινωνία γενικά, να επηρεάζεται από το γεγονός ότι «ηγέρθη ο Κύριος όντως». Η συμπεριφορά μας και στο σπίτι και παντού να είναι διαφορετική από ό,τι θα ήταν, αν δεν πιστεύαμε βαθιά στην Ανάσταση του Κυρίου.

Μπορούμε να φαντασθούμε, πώς θα ήταν η ατομική, η οικογενειακή, η κοινωνική ζωή μας, αν σε όλες αυτές τις ημέρες, που επαναλαμβάνουμε το «Χριστός Ανέστη», το πιστεύαμε πραγματικά;

Τότε η χαρά της Ανάστασης, που απολαμβάνουμε κάπως επιφανειακά τις ημέρες αυτές, κάθε χρόνο, θα ήταν μόνιμη στην καρδιά μας και ολόκληρη η ζωή μας, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις θλίψεις της, θα ήταν ένα αδιάκοπο πασχαλινό πανηγύρι.

Πάσχα Μονή Γηρομερίου

Πάσχα Ιερά Μονή Γηρομερίου

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.