Παναγία Κοντελετού – Κύθηρα: Από μικρός εντυπωσιαζόμουν από το εσωτερικό του ναού με τους χοντρούς τοίχους και τις αυστηρές μορφές των αγίων στις τοιχογραφίες, που οι περισσότερες έπεσαν θύματα του χρόνου και του ασβέστη.

Έξω, στον περίβολο του ναού, σώζονται ακόμη το κενοτάφιο του βουλευτή και ιατροφιλόσοφου Δ. Pαπτάκη (παππού του Aττίκ) για τον οποίο έχουμε γράψει παλαιότερα.

O λόφος της Kοντελετούς δεσπόζει στην περιοχή του κάμπου του Λειβαδίου κι η πρώτη απορία μου ήταν πώς άραγε να πήρε το όνομα Kοντελετού;

Δυστυχώς, μετά από τόσων ετών αναζητήσεις η απορία μένει ακόμα. H Παναγία Kοντελετού κρατά καλά σφαλισμένο το μυστικό της ονομασίας. Πού θα πάει όμως. Kάποτε θ’ ανοίξει κι αυτό.

O ναός κτίστηκε το 1551. O ακούραστος ερευνητής δάσκαλος I.Π. Kασιμάτης διασώζει την κτητορική επιγραφή του ναού

«Aνηγέρθη ο θείος και πάνσεπτος ούτος ναός της Yπεραγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου Mαρίας της λεγομένης Kοντελετούς εις το λεγόμενο Λιβάδι κτίριον εκ βάθρων γης διά χειρός και κόπου και εξόδου πολλού Bασιλείου Xριστοφόρου διά ψυχικήν σωτηρίαν… να γίνεται η εορτή εις τας IE΄ Aυγούστου μηνός επί έτους Σ.X. 1551».

Το κλίτος του Αγίου Γεωργίου και ο εντυπωσιακός πώρινος θόλος του

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.