Ρώτησε Κοινοβιάτη που τον επισκέφθηκε.

Πώς πάει ο αγώνας στο Μοναστήρι ;

– Πώς να πάει, Γέροντα, τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε ούτε τον κανόνα μας να κάνουμε καλά-καλά.

– Μη στενοχωριέσαι γι’ αυτό. Έτσι πρέπει να είναι ο μοναχός. Να μην προλαβαίνει να προσευχηθεί όσο θέλει, ώστε, όταν πηγαίνει για προσευχή, να τρέχει σαν την διψώσα έλαφο. Να προσεύχεται, να προσεύχεται και να μη χορταίνει τον Κύριο.

Οι προσευχές ποτέ δεν πάνε χαμένες, αν και στην αρχή φαίνεται ότι δεν πιάνουν, ότι δεν μας ακούει ο Θεός.

Του ανέφερε Κοινοβιάτης ότι στο Μοναστήρι τους έρχονται πολλοί προσκυνητές, κάνουν θόρυβο και ο ίδιος αγανακτεί μερικές φορές.

Ο Γέροντας απάντησε: «Να μην αγανακτής, γιατί η δική σας γενεά από αυτό θα σωθή. Σήμερα ο κόσμος τρέχει στα Μοναστήρια, γιατί δεν βρίσκει πουθενά αλλού ανάπαυση η ψυχή του. Έρχονται σε σας και αναπαύονται. Για κάθε ψυχή που αναπαύεται παίρνετε μισθό από τον Θεό.

Και μπορεί να μην προλαβαίνετε να κάνετε πολλή προσευχή, αλλά τον λίγο αγώνα σας τον πολλαπλασιάζει ο Θεός. Μπορεί εσείς να βλέπετε ότι μερικοί έρχονται για τουρισμό, αλλά όλοι παίρνουν κάτι.

Όπως λένε και οι Πατέρες, μία φορά να βάλεις μύρο στο δοχείο, η μυρωδιά θα μείνει κι ας μην έχει μέσα τίποτε. Έτσι συμβαίνει και με αυτούς. Αυτό το λίγο που θα πάρουν από δω, όταν έρθει η ώρα, θα το χρησιμοποιήσει ο Θεός για να τους σώσει και ο δικός σας μισθός θα είναι μεγάλος.

Λόγοι Αγίου γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτη– Ο αγώνας στο Μοναστήρι

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.