Παραδόθηκαν δύο κλεμμένες εικόνες από Μονή στην Ήπειρο. Του π. Ηλία Μάκου. Παραδόθηκαν, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, στο υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, μέσω του Ελληνικού Προξενείου στο Ντίσελντορφ, δύο κλεμμένες εικόνες από το τέμπλο της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρίνου Ζαγορίου.

Οι δύο αυτές εικόνες, όπως αναφέρει ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος ασχολείται από την πρώτη στιγμή με το θέμα των κλοπών κειμηλίων από τους ναούς της Ηπείρου και έχει συνεισφέρει πολλά στην υπόθεση, εντοπίστηκαν σε γκαλερί του Ντίσελντορφ.

Παραδόθηκαν δύο κλεμμένες εικόνες στο Μοναστήρι Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρίνου Ζαγορίου

Όπως ο ίδιος επισημαίνει με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, «άλλες δύο εικόνες από την μονή, δεν κατορθώθηκε να επιστρέψουν, γιατί πωλήθηκαν από την ίδια γκαλερί σε Ρώσο…».

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρίνου, έργο του Καπεσοβίτη Ιωάννη, όπως και ο άμβωνας και οι δεσποτικές εικόνες, χρονολογείται στα 1792.

Για την ιστορία του όλου ζητήματος να αναφερθεί ότι κυρίως από το 2005 και μετά έγιναν κυρίως στις περιοχές Πωγωνίου και Κονίτσης, αλλά και Ζαγορίου, δεκάδες κλοπές από εκκλησιές και μοναστήρια, με αποτέλεσμα να έχουν κάνει «φτερά» περίπου 250 κειμήλια (εικόνες, σκεύη κ.λπ.).

Μάλιστα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να αφαιρέσουν κειμήλια από την ίδια εκκλησία τρεις φορές στο Πωγώνι!

Ειδικότερα στην τρίτη επέλαση στο ναό Γέννησης Θεοτόκου του χωριού Μερόπης Πωγωνίου, λεηλατήθηκε το τέμπλο, από το οποίο αφαιρέθηκαν 15 από τις 24 παλιές εικόνες ρωσικής τεχνοτροπίας.

Στη διαδρομή του χρόνου, μεγάλο «χτύπημα» είχε συμβεί στο Κουκούλι Ζαγορίου τις παραμονές Χριστουγέννων του 2009, όπου εικόνες, περισσότερες από 50, είχαν κλαπεί και πουλήθηκαν σε συλλέκτες και γκαλερί. Κάποιες από αυτές τις εικόνες εντοπίστηκαν στο εξωτερικό και επαναπατρίστηκαν αργότερα.

Οι δράστες, φαίνεται να γνωρίζουν την αξία των αντικειμένων, που κλέβουν, καθώς και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Η δράση της σπείρας, που έχει ρημάξει τους ναούς στο Πωγώνι και την Κόνιτσα, αλλά και στο Ζαγόρι, ενδέχεται να σχετίζεται με την αύξηση της ζήτησης για θρησκευτικά κειμήλια.

Τα καλά οργανωμένα κυκλώματα αρχαιοκαπήλων, με «επαγγελματικές» διαρρήξεις στο ενεργητικό τους, δεν έχουν δυσκολία να λεηλατούν αφύλακτες εκκλησίες σε περιοχές, που σε μεγάλο βαθμό ερήμωσαν από ντόπιο πληθυσμό και είναι παραμελημένες.

Τα κρούσματα λεηλασιών υπαγορεύουν την άμεση ανάγκη να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας γύρω από τη θρησκευτική κληρονομιά, που είναι και ταυτόχρονα και πολιτιστική.

Η καταγραφή, που έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται, των εκκλησιαστικών κειμηλίων από τις αρμόδιες αρχές είναι ένα μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση, που βοηθάει κυρίως στην αναζήτηση και την εύρεση των κλαπέντων.

Παραδόθηκαν δύο κλεμμένες εικόνες στο Μοναστήρι Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρίνου

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.