ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΑ: Μερικές φορές έχουμε ανάγκη από λίγη γαλήνη, ηρεμία αλλά τεράστια όρεξη για προσευχή και στοργή κοντά στον θεό.

Ποιος είπε όμως ότι όσοι ζουν στην πιο κουραστική πόλη και στο άγχος της δεν έχουν το δικαίωμα να βρεθούν σε χρόνο μηδέν σε ένα κοντινό μοναστήρι γύρω από την αττική; Παρακάτω θα δείτε μερικά από αυτά τα οποία θα εξυπηρετούσαν απόλυτα τον χρόνο σας και την ανάγκη σας για ψυχική γαλήνη και προσευχή.

ΣχετικάΆρθρα

Πόρτα Παναγιά: Η παλαιότερη βυζαντινή εκκλησία που απεικονίζει τον Χριστό και την Παναγία σε διαφορετικές θέσεις
28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2022

Η εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στην Πάτρα
26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2022

Η Παναγία της Βηθλεεμίτισσας στο Μετόχι του Πανάγιου Τάφου στην Πλάκα
26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2022

Μονή Αστερίου
Η μονή Αστερίου βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και είναι κτισμένη σε μια κατάφυτη τοποθεσία. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές η μονή ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το οικοδομικό συγκρότημα που διατηρείται σχεδόν ακέραιο και περιλαμβάνει τετράπλευρο περίβολο φρουριακής μορφής, δυο πτέρυγες με κτίρια και καθολικό τύπο εγγεγραμμένου σταυροειδούς με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Επίσης, σώζεται η θολωτή δεξαμενή με κρήνη που χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Η μονή αποτελεί ιστορικό μνημείο και είναι επισκέψιμη.

Μονή Πεντέλης
Η μονή Πεντέλης είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα μοναστήρια της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1578 από τον Αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας η μονή αποτέλεσε ένα από τα κύρια πνευματικά κέντρα της Αθήνας. Με την πάροδο των χρόνων προστέθηκαν και νέα κτίρια στο υπάρχων συγκρότημα. Επίσης, πολλά τμήματα των αρχικών οικοδομημάτων αναστηλώθηκαν, ενώ ορισμένα ανοικοδομήθηκαν. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει το αρχικό νοσοκομείο, το σιντριβάνι και ορισμένα από τα κελιά των μοναχών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το καθολικό της μονής που κοσμείται με μεταβυζαντινές αγιογραφίες.

Μονή Άγιου Ιωάννη Θεολόγου
Βρίσκεται στην περιοχή του Παπάγου. Έχει κτιστεί στη θέση αρχαίου οικοδομήματος. Ακόμη και σήμερα σώζονται μαρμάρινα κιονόκρανα, μαρμάρινες βάσεις, κ.α υπολείμματα αρχαίων κτισμάτων. Ο ναός χρονολογείται από την τελευταία βυζαντινή περίοδο (13ο – 15ο αιώνα) και ανήκει στον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς. Σήμερα, είναι γυναικείο κοινόβιο.

Μοναστήρι Άγιος Κυπριανός
Σε απόσταση 2 χιλ βόρεια τού Δήμου Φυλής σε υψόμετρο 500 μέτρων υπάρχει το αντρικό μοναστήρι του Αγιου Κυπριανού καί ιουστίνης (παλαιοημερολογίτες), πού ιδρύθηκε το 1961.

Μονή Οσίου Εφραίμ – Νέα Μάκρη
Ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Αττικής είναι αυτό στο Όρος των Άμωμων (τοποθεσία γνωστή σήμερα ως Νέα Μάκρη). Πολλοί μοναχοί και ιερείς έμειναν εκεί και προσευχήθηκαν στον Κύριο. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας έγιναν μεγάλες και βάρβαρες σφαγές όπου ξεκληρίστηκε το μοναστήρι, ένα από τα θύματα ήταν και ο Άγιος μας. Το 1950 βρέθηκε το πρώτο εύρημα ένα κεφάλι και όλος ο τόπος απόκτησε μια ευωδιά. Ήταν φανερό ότι επρόκειτο για κληρικό γιατί το ράσο του είχε παραμείνει άθικτο. Το βράδυ, διαβάζοντας τον εσπερινό η Ηγουμένη άκουσε βήματα ο ήχος ερχόταν από τον τάφο μετά από τον περίβολο και έφτασε ως την πόρτα της εκκλησίας. Εκεί πρωτοαντίκρισε τον Άγιο, ψηλός με μάτια μικρά στρογγυλά, με μακριά μαύρα γένια που έφταναν στον λαιμό, ντυμένος με την μοναχική αμφίεση. Στο ένα χέρι είχε μία φλόγα και με το άλλο ευλογούσε. Την επόμενη κιόλας μέρα η Ηγουμένη καθάρισε τα οστά και τα τοποθέτησε σε μια θυρίδα στο Ιερό του Ναού. Το ίδιο βράδυ φανερώθηκε στον ύπνο της ο Άγιος και την ευχαρίστησε και της φανέρωσε και το όνομα του ” ΕΦΡΑΙΜ “.

Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου
Η μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου βρίσκεται στη Λυκόβρυση Αττικής και ανήκει στο παλαιό Ημερολόγιο. Πρόκειται για μεγάλο οικοδομικό συγκρότημα που καταλαμβάνει γύρω στα 50 στρέμματα. Ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε στα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Προσέρχονται εκεί πολλά ζευγάρια Γ.Ο.Χ., που προσδοκούν την απόκτηση τέκνων. Αν το μήλο «του κακού» στάθηκε η αιτία για να εκδιωχθούν οι πρωτόπλαστοι από τον παράδεισο, με το μήλο «του καλού» πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να αποκτήσουν παιδιά οι άτεκνοι και να γιατρευτούν οι άρρωστοι. Για να το βρει κανείς, δεν είναι ανάγκη να φθάσει στον παράδεισο. Μοιράζεται στο παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στη Λυκόβρυση Αττικής. Ερχονται από όλες τις γωνιές της Ελλάδας για να προσκυνήσουν και να προμηθευτούν το μήλο, που «αν συνδυαστεί με νηστεία, πίστη και υπομονή και θέλει και η Αγία, φέρνει αποτέλεσμα».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.