Με λιτανεία των εικόνων γύρω από το καθολικό του ιστορικού Μοναστηριού της Παναγίας στο Γηρομέρι Θεσπρωτίας εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Του π. Ηλία Μάκου. Στη λιτάνευση προεξήρχε ο αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ και συμμετείχαν ο ηγούμενος αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος και ο αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος, καθώς και πιστοί.

Κυριακή της Ορθοδοξίας Γηρομέρι Θεσπρωτίας

Γηρομέρι Θεσπρωτίας Μοναστήρι

Και από αυτή την ακριτική έπαλξη της Ορθοδοξίας, κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, που στέκεται ακοίμητος φρουρός μέσα στο χρόνο, διαλαλήθηκε ο θρίαμβος και το μεγαλείο της Ορθοδοξίας.

Και γι’ αυτόν τον θρίαμβο, γι’ αυτό το μεγαλείο χύθηκε άφθονο αίμα από τους αγωνιστές της Ορθοδοξίας.

Η πίστη είναι αγώνας, όπως αγώνας είναι και η αρετή, αγώνας και η ομολογία, αγώνας και η κατά Χριστόν ζωή.

Να είναι αγώνας η υλική ζωή και να μην είναι η πνευματική; Είναι δυνατόν;

Αγώνας, λοιπόν. Πάλη και αγώνας. Σκληρός και ισόβιος αγώνας. Αυτό είναι το βαρύ, το έντονο και θαρραλέο σύνθημα και των μοναχών της Μονής Γηρομερίου.

Και ξεπετιέται και ένα ακόμη μήνυμα: Οφείλουμε να έχουμε ορθή και ακριβή πίστη, γιατί, διαφορετικά, τι Χριστιανοί είμαστε και μάλιστα Ορθόδοξοι;

Για την ορθή αυτή πίστη , για την κατοχύρωση και διατήρησή της, έγιναν τόσα πολλά και η Κυριακή της Ορθοδοξίας μας τα υπενθυμίζει.

Αυτή την Ορθοδοξία, την πολύτιμη παρακαταθήκη και κληρονομιά μας, αυτός είναι και ο στόχος της αδελφότητας της Μονής Γηρομερίου, ας την κάνουμε όλοι μας κτήμα και βίωμά μας.

Ας είμαστε σταθεροί και ακλόνητοι φρουροί του θησαυρού αυτού, ώστε ανόθευτο να τον παραδώσουμε στις νεότερες γενιές.

Ο σύγχρονος άνθρωπος για να γνωρίσει αληθινά την Ορθοδοξία, η οποία είναι ο Χριστός παρατεινόμενος στους αιώνες, πρέπει να έρθει κοντά της και να γνωρίσει τη διδασκαλία της.

Και τότε θα μπορέσει να αποκτήσει την ορθή πίστη και αντίληψη για τον Κύριο, αλλά συγχρόνως και για τη σωτηρία του, για τα παρόντα και τα μέλλοντα.

πατήρ Ηλίας Μάκος

Διαβάστε και δείτε εικόνες από ιδιόχειρη μαρτυρία για το Κρυφό Σχολειό στο Μοναστήρι Γηρομερίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.