Ιερά Μονή Γηρομερίου: Εόρτασε τον ιδρυτή και κτήτορά της όσιο Νείλο. Του π. Ηλία Μάκου. Την δεύτερη ημέρα του νέου χρόνου, 2 Ιανουαρίου 2022, εορτάστηκε κατανυκτικά στην Ιερά Μονή Γηρομερίου Θεσπρωτίας ο ιδρυτής και κτήτοράς της όσιος Νείλος ο Εριχιώτης (1228-1334).

Στη θεία λειτουργία προεξήρχε ο ο καθηγούμενος αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος Ντελής, πλαισιούμενος, μεταξύ άλλων, από τον αρχιμανδρίτη π. Σεβαστιανό Αράπη, ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κίτρους (που είναι εγγεγραμμένος στα μοναχολόγια της Μονής Γηρομερίου) και τον αρχιμανδρίτη π. Αλέξιο.

Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική μέσα στη θαλπωρή του ανακαινισμένου Μοναστηριού, όπου πνευματικά κυριάρχησε η ασκητική μορφή του οσίου Νείλου, κόντρα στις αλαζονικές φωταψίες της εγκόσμιας ζωής, κόντρα στην ικανοποίηση του “εγώ”, κόντρα στην υποκρισία και κολακεία του κόσμου.

Ιερά Μονή Γηρομερίου

Ιερά Μονή Γηρομερίου 2022

Μοναστήρι Γηρομερίου

Μοναστήρι Γηρομερίου 2022

Το θείο λόγο κήρυξε ο π. Σεβαστιανός, ο οποίος με σαφήνεια εξήγησε το ταπεινά εκφρασμένο μήνυμα, που προέρχεται από το βίο και τη σκέψη του οσίου Νείλου.

Το μήνυμα της ευτυχίας μας μέσω της πίστης, παρά τον πόνο και τα προβλήματα, την οποία μας χαρίζει ο Θεός.

Και αυτή η ευτυχία μπορεί να γίνει δική μας περιουσία και παρουσία, όταν διακινούμε την αγάπη, όταν εμπνέουμε το περιβάλλον μας και επιμένουμε με αισιοδοξία και θάρρος και πεποίθηση στις αξίες της Ορθοδοξίας.

Ο όσιος Νείλος μέσω του ασκητισμού, πέτυχε την πνευματική ολοκλήρωσή του.

Από πλούσια και βασιλική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε στην απόμακρη Θεσπρωτία, αφού προηγουμένως παρέμεινε για λίγο στο Άγιο Όρος, τα Ιεροσόλυμα και τον Αυλώνα Αλβανίας και διάβηκε και από άλλες ενδιάμεσες περιοχές.

Του αποδίδονται θαυματουργικές ιδιότητες, ως επισφράγισμα και επιβράβευση της ασκητικής του ζωής.

Λέγεται, μεταξύ άλλων, ότι από το ασκηταριό του έβλεπε μια υπερκόσμια λάμψη στον απέναντι λόφο.

Εκεί ανακαλύφθηκε η εικόνα της Παναγίας και κτίστηκε η περιώνυμη Μονή Γηρομερίου.

Και από το βίο και από τη διαθήκη του οσίου Νείλου φαίνεται ότι η παρουσία του δεν είχε φιλοσοφική και διανοητική διάσταση, αλλά ιδιαίτερα ομολογητική.

Η Αδελφότητα της Μονής Γηρομερίου εργάζεται ωφέλιμα για την πίστη, βοηθώντας καρδιές να ξυπνήσουν από το λήθαργο, να στραφούν στο φως, να διαβούν τα σύνορα της στυγνής καθημερινότητας.

Οι π. Μεθόδιος, π. Αλέξιος και π. Σεραφείμ συνεπαίρνουν τους άλλους σε μια πορεία προσδοκίας.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.