ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ: Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Μοναστήρι του αγίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου στο Ελμπασάν. Του π. Ηλία Μάκου. Το χαρμόσυνο άγγελμα της ενανθρώπησης του Υιού του Θεού εορτάστηκε πανηγυρικά και στην Μονή του αγίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου στο Ελμπασάν Αλβανίας.

Ορθόδοξοι, κυρίως νέοι και αυτό είναι το παρήγορο, έδειξαν ότι αντιλαμβάνονται τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ως εορτή ελευθερίας, με την έννοια ότι επιτέλους έρχεται ο αληθινός ελευθερωτής, τον οποίο, από αιώνες πριν, τον προανήγγειλαν οι Προφήτες και με λαχτάρα τον περίμενε ο λαός.

Η γεμάτη τέλεια ταπείνωση Μαρία, ούτε όταν άκουσε να την προσφωνεί ο Αρχάγγελος “κεχαριτωμένη”, ούτε όταν βεβαιώθηκε ότι τη διάλεξε ο Θεός για μητέρα του, άφησε την έπαρση να την κυριεύσει. Η απάντησή της δωρική και αποφασιστική: “Ας γίνει ό,τι Εκείνος θέλει”.

Η Παρθένος, ανέλαβε να διακονήσει το μυστήριο της σωτηρίας μας, με ένα σαφέστατο μήνυμα: Ὁ Υιός του ανθρώπου δεν ήλθε για να υπηρετηθεί, αλλά για να υπηρετήσει και να δώσει την ψυχή του αντάλλαγμα για πολλούς, πράγμα που είναι μεγαλύτερο και από το να υπηρετήσει.

Γιατί όταν κάποιος όχι μόνο υπηρετήσει, αλλά και πεθάνει για τον υπηρετούμενο, τότε τι σπουδαιότερο υπάρχει ή θαυμασιότερο από αυτό;

Ο αλληλοσεβασμός των προσώπων δεν στηρίζεται χριστιανικά στο κύρος των αξιωμάτων, αλλά στη διάθεση της διακονίας.

Όπου και όταν το πρωτείο της διακονίας γίνεται κοινό ιδανικό, εκεί πραγματώνεται και η ζωή της Εκκλησίας, όπως ακριβώς συμβαίνει στην ορθόδοξη κοινότητα της γειτονικής χώρας.

Μοναστήρι του αγίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου στο Ελμπασάν

Μοναστήρι του αγίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου στο Ελμπασάν Αλβανίας

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.