Το ανδρικό μοναστήρι της Παναγίας Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα ιδρύθηκε το 1225, μολονότι το κτίσμα που σήμερα βλέπει ο επισκέπτης είναι της εποχής της Τουρκοκρατίας.

Τα πρώτα κτίσματα φαίνεται ότι ήταν μέρος παλαιότερης οχύρωσης κάστρου, από όπου και το όνομα “Παλαιοκαστρίτσα”.

Καταστράφηκε από τους Γενοβέζους το 1403. Ξανακτίστηκε το 1469 και καταστράφηκε εκ νέου το 1537 από τους Τούρκους. Το 1572 ξανακτίστηκε και διατηρείται έως σήμερα με αρκετές προσθήκες και επισκευές, όπως η βόρεια είσοδος του 1722.

Αφορμή για το κτίσιμο της μονής υπήρξε η εύρεση της ιερής εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τον 19ο αιώνα κέντρισε το ενδιαφέρον των Άγγλων αρμοστών του νησιού, οι οποίοι διάνοιξαν δρόμο για την πρόσβαση στη Παλαιοκαστρίτσα.

Το μοναστήρι διαθέτει ένα μικρό μουσείο με βυζαντινές-μεταβυζαντινές εικόνες και μια συλλογή από ιερά άμφια, ιερά βιβλία, καθώς και θρησκευτικά κειμήλια και σκεύη.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή μετά το Πάσχα.

Η τοποθεσία

Η μονή Παλαιοκαστρίτσας απέχει 25 χλμ βορειοδυτικά από την πόλη της Κέρκυρας και είναι χτισμένη σε τοποθεσία με υπέροχη θέα, στην δεξιά πλευρά του κόλπου της Παλαιοκαστρίτσας. Αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό εξαιτίας της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, που το περιβάλλει.

Τηλ.: (+30) 2662041210

moni_palaiokastritsas_corfu.jpg

moni_palaiokastritsas_corfu1.jpg

moni_palaiokastritsas_corfu2.jpg

moni_palaiokastritsas_corfu3.jpg

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.