Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος (εορτή 5 Δεκεμβρίου) έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού.

Καταγόταν από την Καππαδοκία και ήταν γιός ευσεβών γονέων του Ιωάννη και της Σοφίας.

Από μικρός είχε μοναχικές τάσεις. Στα δεκαέξι χρόνια του πήγε στον Μέγα Ευθύμιο, αλλά εκείνος τον είδε μικρό και τον έστειλε στο Κοινόβιο του Αγίου Θεοκτίστου. Εκεί μιμήθηκε όλες τις αρετές των μοναχών σε τέτοιο σημείο που ο Άγιος Ευθύμιος να τον αποκαλέσει παιδαριογέροντα.

Όταν μεγάλωσε, ο Μ. Ευθύμιος τον πήρε μαζί του και στον καιρό της Μ. Σαρακοστής τον έπαιρνε μαζί του στην έρημο. Τόσο μεγάλες αρετές απέκτησε από την άσκησή του, ώστε να πραγματοποιεί πολλά θαύματα, όπως να βγάζει με τη προσευχή του νερό σε άνυδρες περιοχές ή όταν μπήκε σε φούρνο να μην καούν ούτε τα ρούχα του.

Προσείλκυσε με τη ζωή του πλήθη μοναχών στην περίφημη από αυτόν κτισθείσα Λαύρα.

Η Λαύρα του Αγίου Σάββα

Το σπουδαίο αυτό ιερό προσκύνημα αποτελεί πνευματική όαση στην καρδιά της ερήμου της Ιουδαίας. Το μοναστήρι, ιδρυμένο από τον Άγιο Σάββα τον Ηγιασμένο, λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και 1500 περίπου χρόνια, στηρίζοντας την ανά τον κόσμο Ορθοδοξία και εμπνέοντας για αγώνες ασκητικούς και υπέρ της Πίστεως. Επίσης αποτελεί και την κοιτίδα του εκκλησιαστικού μας τελετουργικού Τυπικού, ενώ εδώ έζησε και ο μεγάλος Πατέρας και υμνογράφος της Εκκλησίας Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.

Το ανδρικό μοναστήρι του Αγίου Σάββα είναι άβατο για τις γυναίκες. Στις γυναίκες οι μοναχοί βγάζουν άγια λείψανα να τα προσκυνήσουν στην πύλη της μονής και μοιράζουν αγίασμα και λαδάκι για να σταυρώνονται ιδιαίτερα όσοι έχουν όγκους. Στην αυλή της μονής υπάρχει φοινικιά, την οποία κατά την παράδοση φύτεψε ο Άγιος Σάββας, και τα φύλλα της θεωρούνται κατάλληλα για την απόκτηση παιδιών, για όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα.

Η μονή βρίσκεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την Βηθλεέμ, προς τη Νεκρά Θάλασσα.

Εδώ φυλάσσεται ως ιερό θησαύρισμα το άφθαρτο σκήνωμα του οσίου ιδρυτού της. Το σκήνωμα του Αγίου Σάββα το είχαν πάρει οι σταυροφόροι, αλλά επέστρεψε θαυματουργικά στο μοναστήρι το 1965 μετά από εμφάνιση του Αγίου στον Πάπα, στον οποίο είπε ότι ήθελε να γυρίσει στο σπίτι του.

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.