Η Ιερά Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου είναι ένα σπουδαίο ιερό προσκύνημα στην καρδιά της ερήμου της Ιουδαίας. Το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Άγιο Σάββα και λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και περίπου 1500 χρόνια.

Το ανδρικό μοναστήρι του Αγίου Σάββα είναι άβατο για τις γυναίκες. Στις γυναίκες οι μοναχοί βγάζουν τα λείψανα για να τα προσκυνήσουν στην πύλη της Μονής και μοιράζουν αγίασμα και λαδάκι για να σταυρώνονται ιδιαίτερα όσοι νοσούν από καρκίνο.

Στην αυλή της μονής υπάρχει μια φοινικιά, την οποία σύμφωνα με την παράδοση φύτεψε ο Άγιος Σάββας. Τα φύλλα της λέγεται ότι είναι θαυματουργά για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα τεκνοποίησης.

Η μονή βρίσκεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων απο τη Βηθλεέμ, προς τη Νεκρά Θάλασσα. Εδώ φυλάσσεται ως ιερό θρησαύρισμα το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Το σκήνωμα το είχαν πάρει σταυροφόροι, αλλά επέστρεψε θαυματουργικά το 1965 ύστερα από την εμφάνιση του Αγίου στον Πάπα, στον οποίο είχε πει ότι θέλει να γυρίσει σπίτι του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ηγούμενος της Ιεράς Μονής είναι ο εκάστοτε Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ενώ στη Λαύρα τον αντικαθιστά ο πνευματικός (Αρχιμανδρίτης) της Μονής, ο οποίος εκτελεί χρέη Ηγουμένου και είναι ο σκευοφύλαξ της Μονής – Λαύρας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.