ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ - ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ: Ανάβαση στη σκήτη του αγίου Αρσενίου Βέλλιανης Παραμυθιάς... Του π. Ηλία Μάκου. Μετά από ανάβαση ωρών με τα πόδια, φτάνεις στη σπηλιά του αγίου Αρσενίου, στις βουνοκορφές της Χρυσαυγής Παραμυθιάς.

Στο όρος Κορίλα ή Γκορίλα, που είναι άγριο και απότομο, σε απόκρυμνη δυτική πλαγιά, σχηματίζεται αυτή η σπηλιά.

Υπήρχε εκεί σκήτη αφιερωμένη στον όσιο Αρσένιο, εξ ου και η ονομασία.

Δημιουργήθηκε από ζηλωτές μοναχούς της παρακείμενης Μονής του αγίου Ιωάννου της Βέλλιανης, που ήταν άλλοτε σε ακμή, αλλά καταστράφηκε περί το 1870.

Δεν επιβεβαιώνονται οι εκδοχές-παραδόσεις ότι έζησε για ένα μικρό διάστημα εκεί ο όσιος Αρσένιος ή ότι η σκήτη ιδρύθηκε από κάποιον ασκητή Αρσένιο.

Όπως και νάχει, σ’ αυτή τη σκήτη ο προσκυνητής νιώθει ζωντανή την πίστη.

Και αισθάνεται μέσα στον περιορισμένο γεωγραφικά χώρο, αλλά απέραντο πνευματικά, της σκήτης, όπου σώζεται παλιά αγιογραφία, χαραγμένη πάνω στο βράχο, ανέκφραστη ικανοποίηση.

Και εντός και εκτός της σκήτης καθάρια μοσχοβολάει η ομορφιά, το μύρο της ευωδιάζει μέχρι και το άψυχο χώμα και κατευθύνει στη δροσάτη ροδαυγή μιας ποθητής ζήσης.

Η μελωδία της καμπάνας σμίγει με τα θροΐσματα των φυλλωμάτων και τους αρμονικούς ψιθύρους του βουνίσιου αέρα. Οι ομιλίες σβήνουν, γιατί μιλάει η καρδιά.

Εκπληκτική εμπειρία η ανάβαση. Μια ανάβαση, που δεν είναι μόνο πεζοπορία, αλλά και ψυχική.

Από την αφάνεια και τη μικρότητα, ανεβάζει ο Θεός, όσους δεχθούν την κλήση του, «έως τρίτου ουρανού».

Δεν είναι, λοιπόν, μικρή υπόθεση η ανάβαση και μάλιστα η χριστιανική ανάβαση. Είναι κάτι θαυμαστό, είναι ο ουρανός μέσα στην καθημερινή ζωή της βιοπάλης, είναι ένα φως μέσα στο σκοτάδι του κόσμου.

Μέσα από την ανάβαση η σκέψη βρίσκει τον εαυτό της και τη συντροφεύει η γαλήνη. Και η καρδιά φωτολουσμένη διώχνει τις ρυτίδες, γίνεται άυλη και με μαγεμένη ελπίδα.

σπηλιά του Αγίου Αρσενίου

σπηλιά Αγίου Αρσενίου Θεσπρωτία

σπήλαιο του Αγίου Αρσενίου

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.