ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Οι στενοί δρόμοι της Πρώτης και γραφικά σοκάκια με κυβόλιθους στρωμένα, μέσα από μικρά και μεγάλα σπίτια, καταλήγουν στον ασφαλτόστρωτο δρόμο, που οδηγεί στο μοναστήρι της αγίας Ανάληψης του Κυρίου στο Παγγαίο.
Ο ανηφορικός και ελικοειδής αυτός δρόμος βρίσκεται στο μέσο μιας βαθιάς και στενής χαράδρας που σχηματίζουν δυο μεγάλες και σχεδόν απόκρημνες βουνοκορφές, οι οποίες ξεκινούν από τις παρυφές του χωριού και τελικά σβήνουν στο στήθος του βουνού αφού ενωθούν στο σημείο ακριβώς όπου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι.

Ανεβαίνοντας προς το βουνό, μετά την πρώτη στροφή, κοντά στη γέφυρα δεξιά, φαίνονται ευδιάκριτα τα ερείπια της παλιάς μονής του προφήτη Ηλία.

Από δω και πάνω ο δρόμος έχει πολύ μεγάλη κλίση, αλλά το μεγαλείο της φύσης είναι καταπληκτικό. Στην τελευταία στροφή της ανηφοριάς το μοναστήρι προβάλλει μεγαλόπρεπα και υψώνεται ψηλά στον ουρανό… η Aγία Ανάληψη του Κυρίου.

Από τον πλατύ προαύλιο χώρο, κατάλληλο για στάθμευση των αυτοκινήτων, ο ψηλός μαντρότοιχος δεν αφήνει να φανούν παρά μόνο οι τρούλοι των εκκλησιών και οι στέγες των κελιών.

Από την ψηλή πύλη, η σταυροειδής του ιερού ναού της αγίας Ανάληψης του Κυρίου, κτισμένη στον τύπο της αγίας Αναλήψεως του Ορους των Ελαιών των Αγίων Τόπων, καλεί τον πιστό να εισέλθει στον οίκο του Κυρίου.

Στην απέναντι πλαγιά διακρίνεται μια παλιά σκήτη, απομεινάρι πνευματικών αγώνων ευλαβών ασκητών, ενώ προς τα κάτω δεξιά, μέσα απ’ τα δέντρα, προβάλλουν ασημένιοι προμαχώνες αρχαίου ερειπωμένου κάστρου.

Πέρα βαθιά στον ορίζοντα, φαίνονται τα χωριά της Δράμας, των Σερρών και του Παγγαίου.

Στο μοναστήρι ξεχωρίζουν το επισκοπείο, το αρχονταρίκι και η ευρύχωρη τράπεζα των προσκυνητών βόρεια από τον ιερό ναό του καινούργιου διώροφου συγκροτήματος.

Αυτός ενώνεται με το παλιό συγκρότημα της μονής, που τώρα χρησιμεύει για ξενώνας, με μια αερογέφυρα.

Σε αυτή τη νέα πτέρυγα βρίσκονται τα κελιά των μοναζουσών, η τράπεζα, το μαγειρείο και οι αποθήκες, τα εργαστήρια της αγιογραφίας, ιερορραπτικής, κεντήματος και αγγειογραφίας, ο ναός των αγίων Αρχαγγέλων, μια μικροραφία της Αγίας Σοφίας για τις καθημερινές ακολουθίες, το ηγουμενείο, η βιβλιοθήκη και η μεγάλη έκθεση. ‘

Ολα αυτά συγκοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική κλίμακα τούνελ, με κύριο γνώρισμα την καθαριότητα και την τάξη.

Το σεμνό αυτό καταφύγιο άσκησης έχει μια μεγάλη ιστορία, που η αρχή του χάνεται βαθιά μέσα στο χρόνο.

Αναφέρεται το 17ο αιώνα ως μετόχι της ιερής μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας με 300 στρέμματα περιουσία κάτω στον κάμπο.

Η προσφορά του προς την εκκλησία και την πατρίδα είναι πολύ σημαντική κατά την τουρκοκρατία και μετέπειτα.

Για το λόγο αυτό το ιστορικό μοναστήρι δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την εκδικητικότητα των Τούρκων και των Βουλγάρων, που επανειλημμένα το λεηλάτησαν, πυρπόλησαν και κατάκλεψαν, ιδιαίτερα το 1913, το 1917 και το 1944.

Από αυτό έχουν αφαιρεθεί εικόνες μεγάλης αξίας, καθώς επίσης άλλα σπουδαία κειμήλια, καμπάνες και έπιπλα ακόμη.

Με την ευλογία του Θεού το 1979, με ειδικό προεδρικό διάταγμα, έγινε η επανασύσταση και λειτουργία της μονής ως γυναικείας, κατά το πρότυπο των ιερών μονών του Αγίου Όρους.

Σήμερα η αγία Ανάληψη Πρώτης, είναι ένα πολύ ωραίο και δυναμικό μοναστήρι, με μεγάλη πνευματική ακτινοβολία και προσφορά στους Χριστιανούς.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (3 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.