Την Κυριακή 13 Αυγούστου στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Παραλίας έγινε η υποδοχή και τέθηκε σε προσκύνηση αντίγραφο της ιστορικής εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας, Η πρωτότυπη εικόνα φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε η τελευταία Παράκληση της Παναγίας. Στη συνέχεια, σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή, κατά την οποία λιτανεύθηκε στον πεζόδρομο και σε οδούς της Παραλίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους με επικεφαλής τον Καθηγούμενό της Αρχιμ. κ. Μεθόδιο.

Υποδοχή και λιτανεία εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας Παραλία Κατερίνης

Στην προεόρτια Θεομητορική Λιτανεία συμμετείχαν χιλιάδες πιστοί, έλληνες και ξένοι, κυρίως Σέρβοι, Ρουμάνοι και Βούλγαροι, οι οποίοι ακολούθησαν με ευλάβεια τη λιτανευτική πομπή.

Επιστρέφοντας η λιτανεία, τελέστηκε στα προπύλαια του Ιερού Ναού δέηση στα ελληνικά, σλαβονικά και ρουμανικά.

Υποδοχή λιτανεία Παναγίας Τριχερούσας

Ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου, στην οποία αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και στη σημασία του εορτασμού της Κοιμήσεώς της. Ο Μητροπολίτης Κίτρους ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο κ. Μεθόδιο για την ευλογία του να κατασκευαστεί η εικόνα και για την παρουσία του στην υποδοχή και πρώτη λιτάνευσή της.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Καθηγούμενος κ. Μεθόδιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτότυπης εικόνας. Επίσης, ο Καθηγούμενος αναφέρθηκε σε θαύματα της Τριχερούσας, παλαιότερα και σύγχρονα.

Υποδοχή λιτανεία Παναγίας Τριχερούσας Παραλία Κατερίνης

Τμήματα των ομιλιών μετέφρασαν στα σερβικά ο διάκονος Μπράνισλαβ Γιότσιτς και στα ρουμανικά ο Ιερέας Νικόλαος Μπάρμπου.

Στην Παράκληση και στην προεόρτια Θεομητορική Λιτανεία παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων και πολλών τοπικών Φορέων.

εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας

Την προετοιμασία του Ιερού Ναού ανέλαβε ο Αρχιμ. Αγαθόνικος Καραβαντές, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας Αγίας Φωτεινής Παραλίας.

Η εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας βρισκόνταν στην κατοχή του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού, ο οποίος τη μετέφερε στην Ιερά Μονή Αγίου Σάββα της Παλαιστίνης. Πριν 800 χρόνια ο Άγιος Σάββας, Αρχιεπίσκοπος Σερβίας, τη μετέφερε στο Άγιον Όρος, αποτελώντας πλέον την εφέστια εικόνα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και το σέμνωμα του σερβικού λαού και όλων των πιστών.

Υποδοχή και λιτανεία εικόνας Παναγίας Τριχερούσας

Το αντίγραφο της εικόνας θα παραμείνει πλέον στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Παραλίας, όπου καθημερινά θα τίθεται σε προσκύνηση.

λιτανεία εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας Παραλία Κατερίνης

λιτανεία εικόνας Παναγίας Τριχερούσας

εικόνα Παναγίας Τριχερούσας Παραλία Κατερίνης

Υποδοχή εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας Παραλία Κατερίνης

Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.