Συντέντευξη Τύπου παράθεσαν στα τοπικά Μ.Μ.Ε. στο Γραφείο Τύπου της Μητροπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ Δαμασκηνός, ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. Γεώργιος Περάκης, αναφερόμενοι στο απολογιστικό έργο φιλανθρωπίας της Μητροπόλεως για το έτος 2015.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ.κ. Δαμασκηνός ο οποίος μεταξύ άλλων και αφορμώμενος από την Ευαγγελική Περικοπή από τον Απ. Παύλο ” την διακονίαν σου πληροφόρησον”, ανέφερε ότι το έργο της εκκλησίας είναι έργο κυρίως πνευματικό το οποίο επιτελείται με την μυστηριακή ζωή που δοξάζω τον Θεό στη Μητρόπολη επιτελείται ασταμάτητα από τους καλούς μας ιερείς. Όμως, επειδή στις ημέρες μας χρειάζεται και κάτι άλλο να κατανοήσουν οι άνθρωποι, η εκκλησία μας επιτελεί και κοινωνικό έργο το οποίο δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν οι εκλεκτοί και πολύτιμοι συνεργάτες και συμπαραστάτες μας όπως ο Πρωτοσύγκελλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, οι ιερείς, οι συνεργάτες, οι εθελοντές και τα παιδιά του προγράμματος του Ξένιου Διός. Επιπλέον, θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου και να δώσω την Αρχιερατική μου ευχή σε όλους τους γνωστούς και αγνώστους, στους πλούσιους και τους φτωχούς που είτε λίγο είτε πολύ μας βοηθούν για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

Δεύτερος εισηγητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης ο οποίος απέδωσε το αναλυτικό σχέδιο του φιλανθρωπικού απολογισμού της Μητροπόλεως μας, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα σε χρηματικά ποσά και τρόφιμα! Συγκεκριμένα:

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ

ΕΞΟΔΑ 2015 : 453.490,63 ευρώ

Συντηρεί :Κεντρικό Συσσίτιο, Εκκλησιαστική Εστία της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, Ξενώνας συνοδών ασθενών (ΘΑΛΠΩΡΗ), Θεοχαρίδειο Ίδρυμα, Ραδιοφωνικός Σταθμός Μαρτυρία, Κατασκήνωση Άγιος Παύλος, Γραφείο Νεότητας.

Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΥΔΩΝΙΑΣ & ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

ΕΞΟΔΑ ΣΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ : 111.501,30 ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ: 4.868,89 ευρώ

ΕΝΦΙΑ/ΔΟΥ κλπ : 30.919,31 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: 147.289,5 ευρώ

ΕΝΟΡΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑ

144.791 ευρώ

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

28.400 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: 773.971,13 ευρώ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ

ΜΕΡΙΔΕΣ: 289.369

(ητοι 87.168 από το Κεντρικό και 202.201 από τα ενοριακά)

ΤΡΟΦΙΜΑ:128 Τόνοι και 34 κιλά

(ήτοι 16 τόνοι 520 κιλά από το Κεντρικό και 111 τόνοι και 820 κιλά από τα ενοριακά)

ΕΞΤΡΑ: φάρμακα, κάλυψη ιατρικών εξετάσεων, συμμετοχές στη διανομή τροφίμων σε ΔΗΜΟΥΣ και ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, παροχή δεκατιανού σε σχολεία, παροχή πετρελαίου σε σχολεία, κοινωνικό φροντιστήριο, συμμετοχή στο ΚΑΠΗ ΣΟΥΔΑΣ, εκδηλώσεις στήριξης προνοιακών δομών, γάλα και πάμπερς για βρέφη, οικονομική βοήθεια σε φοιτητές, αγορά αναπηρικού αμαξιδίου, στήριξη προσφύγων.

Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας χώρας: λειτουργία οδοντιατρείου

Αγ. Νεκταρίου Παχιανά:

-Ξενώνας 80 άτομα

-Ρούχα

-Είδη για μωρά (κούνιες, πάρκα κ.λ.π.)

-Ορθοπεδικά είδη

-Έπιπλα σπιτιού

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. Γεώργιος Περάκης ο οποίος ανάφερε ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει από που προέρχονται αυτά τα χρήματα. Το ταμείο του Ιδρύματος Εκκλησιαστική Διακονία της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου ενισχύεται από τις εισφορές Ενοριών, χωρίς την αρωγή των οποιων θα αντιμετωπίζαμε απίστευτες δυσκολίες, από τις δωρεές των ολίγων που έχουν αλλά και των πολλών που δεν έχουν κι όμως το ένα ευρώ που μας εμπιστεύονται καλύπτει ανάγκες του Συσσιτίου και όχι μόνο.

Επίσης το ταμείο ενισχύεται από τα τραπεζάκια έξω από τις Εκκλησίες. από τις επιχορηγήσεις του Δήμου και της Περιφέρειας Κρήτης από την συμμετοχή όλων σας στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε. Η παρουσία σας και η οικονομική σας ενίσχυση αποτελούν την κινητήρια δύναμη να συνεχίσουμε, αποτελεί τη δική σας σφραγίδα ότι αυτό που κάνουμε σας βρίσκει σύμφωνους.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.