Αυτές τις ημέρες, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του Εκκλησιαστικού Ξενώνα στον Σβορώνο, πενήντα παιδιά από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας, συνοδευόμενα από τον Ιερέα π. Παύλο Korobejnikov, Eφημέριο του Ιερού Ναού Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος.

Η προηγούμενη Κυριακή υπήρξε μια ιδιαίτερα συγκινητική ημέρα. Το πρωί τα παιδιά εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σκοτίνας, όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, πλαισιωμένος από Έλληνες και Πολωνούς ιερείς, διακόνους, ιερόπαιδες και ψάλτες. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε δίγλωσσα, ελληνικά και σλαβονικά, μέσα στο κλίμα της μεθέορτης περιόδου της Πεντηκοστής. Η συγκίνηση όλων ήταν βαθειά, ιδιαίτερα των κατοίκων της Σκοτίνας, που για πρώτη φορά είχαν μια τέτοια λειτουργική εμπειρία.

Κίτρους Γεώργιος

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, μέσα σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, καλωσόρισε τους φιλοξενουμένους, μεταφέροντας σε αυτούς τη χαρά της τοπικής Εκκλησίας για την παρουσία τους. Επίσης, επισήμανε τον ενοποιό ρόλο του Αγίου Πνεύματος, το οποίο καταργεί όλες τις ανθρώπινες διακρίσεις και οδηγεί σε ενότητα με τον Θεό και μεταξύ τους όλους τους ανθρώπους.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στον χώρο των Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων Σβορώνου, διοργανώθηκε ελληνο-πολωνική εορταστική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε κλιμάκιο στελεχών του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως, με μουσική, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς αμφοτέρων των πλευρών.

ΙΜ Κίτρους

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Πολωνικής αντιπροσωπείας Πάτερ Παύλος η εμπειρία φιλοξενίας νέων από την Πολωνία στην Ελλάδα είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση και διατήρηση της Ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας τους.

Είναι γνωστό ότι η Ορθοδοξία στην Πολωνία υπέστη κατά καιρούς σκληρούς διωγμούς, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των Ορθόδοξων πιστών. Έτσι, λοιπόν, σήμερα οι Ορθόδοξοι Πολωνοί βιώνουν το αίσθημα της ομολογιακής μοναξιάς και, πολλές, φορές, της απομόνωσης μέσα σε μία χώρα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων δεν είναι Ορθόδοξοι.
Οπότε, η επαφή τους, ιδιαίτερα των νέων, με Ορθόδοξους νέους άλλων Χωρών, αποτελεί βασική επιδίωξη με θετικά αποτελέσματα για όλους.

Εκκλησιαστικός Ξενώνας Σβορώνο

Εκκλησιαστικός Ξενώνας στον Σβορώνο

Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.