Σε κλίμα κατάνυξης και περισυλλογής τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής, 13 Μαρτίου, στον κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός ή Εσπερινός της Συγγνώμης της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος απηύθυνε μεστό λόγο οικοδομής και παρακλήσεως προς το πολυπληθές εκκλησίασμα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για τον πνευματικό αγώνα εν προσευχή και μετανοία που μας προσκαλεί η Αγία μας Εκκλησία να αγωνιστούμε, όχι φαρισαικώς και επιδεικτικώς αλλά εν ταπεινώσει. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πορεία που πρέπει να διανύσουμε για να μπορέσουμε να υποτάξουμε το εγώ μας στο Άγιο θέλημα του Θεού, και το σαρκικό μας φρόνημα στις εντολές του Ευαγγελίου. Οι δυό αιχμές του δόρατος για τη διεξαγωγή αυτού του αγώνα είναι η προσευχή και η νηστεία, όπως επεσήμανε.

Ο Σεβασμιώτατος συνέχισε αναλύοντας την αξία της νηστείας και της προσευχής και τη σύνδεση μεταξύ τους μέσα από το Ευαγγέλιο, την εμπειρία της Εκκλησίας και τα κείμενα των Αγίων Πατέρων. Κατέληξε δε λέγοντας ότι ο αγώνας και η εσωτερική πάλη κατά των λογισμών έχουν ανάγκη από το συνδυασμό νίψεως και προσευχής, δηλαδή συνεχούς εγρήγορσης εν τη προσευχή, φυλακής του νοός με φύλακα το ίδιο το όνομα του Σωτήρος και λυτρωτού ημών Ιησού Χριστού, καθώς δεν υπάρχει ούτε στον ουρανό ούτε στη γη ισχυρότερο όπλο από το όνομα του Ιησού.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Ιερός κλήρος και ο ευσεβής Λαός ασπάσθηκαν και έλαβαν την ευχή του Ποιμενάρχη μας αιτούμενοι συγχώρεση κατά την καθιερωμένη τάξη.

Το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

1503ioan (1).jpg

1503ioan (2).jpg

1503ioan (3).jpg

1503ioan (4).jpg

1503ioan (5).jpg

1503ioan (6).jpg

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.