Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου το επταήμερο προσκύνημα στον Πόντο, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου.

Του ιερού προσκυνήματος ηγήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός και μετείχαν κληρικοί και λαϊκοί από τις πόλεις και τα χωριά της θεοσώστου Επαρχίας.

Κύριος προορισμός του ομίλου των προσκυνητών το Παλλάδιο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στον Πόντο, το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, όπου ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε υπαίθρια Παράκληση κατόπιν αδείας των αρχών. Στα πλαίσια της Ιεράς αυτής αποδημίας οι χριστιανοί μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την πατρίδα του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου τη Σαφράμπολη, την Κασταμονή, τη Σινώπη, τη Σαμψούντα ή Αμισό, το Ιασώνιο Άκρο και το ναό του Αγίου Νικολάου, την Οινόη και την εκκλησία της Παναγίας, τα Κοτύωρα ή Ορντού με τις εκκλησίες της Υπαπαντής και του Αγίου Γεωργίου, την Κερασούντα με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Τελικός προορισμός η Τραπεζούντα όπου οι προσκηνυτές επισκέϕθηκαν τους βυζαντινούς Ναούς της Παναγίας της Χρυσοκεϕάλου (Mητρόπολη), την αυτοκρατορική εκκλησία της Αγίας Σοφίας, το βυζαντινό ναίδριο της Αγίας Άννας, την ερειπωμένη Μονή της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, την Εκκλησία του πολιούχου και τοπικού αγίου Ευγενίου, το Ελληνικό Φροντιστήριο Τραπεζούντος και την οικία Θεοφυλάκτου όπου στεγάζεται σήμερα το μουσείο της πόλης.

Μια ευχάριστη εκδρομή στο Σέραχο (λίμνη Ουζούν – γκιόλ) έδωσε την ευκαιρία στους εκδρομείς να θαυμάσουν τις ϕυτείες του τσαγιού και να περάσουν από τις ελληνικές πόλεις Σούρμενα και Οϕυούντα.

Στο δρόμο της επιστροϕής πέρασαν από τη μαρτυρική Αμάσεια, πατρίδα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος και μνημόνευσαν τους επιϕανείς Έλληνες του Πόντου οι οποίοι δικάστηκαν και εκτελέστηκαν εκεί το 1921 μετά την παρωδία δίκης των λεγομένων Δικαστηρίων Ανεξαρτησίας που έστησε ο Κεμάλ. Τελευταίος σταθμός ήταν η Μερτζιφούντα, η πατρίδα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας.

Με αισθήματα βαθειάς συγκίνησης αλλά και προβληματισμού πλήρεις εντυπώσεων, μοναδικών και ανεπανάληπτων, επέστρεψαν οι προσκυνητές και δοξάζοντας τον Θεό ζήτησαν την προστασία της Παναγίας μας.

Ανακεϕαλαιώνοντας ο Σεβασμιώτατος τις εμπειρίες από το Ιερό Προσκύνημα τόνισε ότι «οι λαοί που λησμονούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν».

2905did.jpg

2905did1.jpg

2905did2.jpg

2905did3.jpg

2905did4.jpg

2905did5.jpg

 

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.