Στο Βυζαντινό Κάστρο του Διδυμοτείχου αναβίωσαν για μια ακόμη χρονιά μνήμες του παρελθόντος.

Ο φιλόχριστος και ευλαβής λαός της πόλης και των περιχώρων με Θείες Λειτουργίες και λιτανείες θαυματουργών εικόνων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Κύριο και την Παναγία για την θαυματουργική διάσωση του Κάστρου την Κυριακή της Πεντηκοστής του 1205, όταν το κάστρο πολιορκήθηκε από τους Φράγκους.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό απουσιάζοντα στην Κρήτη, λόγω της συμμετοχής του στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Πανορθόδοξου Συνόδου που συνέρχεται αυτές τις μέρες, εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναυκράτιδος κ. Μελέτιος.

Συγκεκριμένα το Σάββατο προ της Πεντηκοστής, 18 Ιουνίου, στο Ναό του Σωτήρος Χριστού εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και το πρωί της επόμενης, Κυριακή της Πεντηκοστής, 19 Ιουνίου ε.ε, ο Θεοφιλέστατος ιερούργησε στον ίδιο Ναό. Στη συνέχεια εψάλη ο Εσπερινός της Γονυκλισίας και μετά το πέρας του Εσπερινού λιτανεύθηκαν κατά το ειωθός οι θαυματουργές εικόνες του Σωτήρος Χριστού και της Παναγίας της Διδυμοτειχίτισσας μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου όπου και έγινε η απόλυση. Πλήθος πιστών με κλαδιά καρυδιάς στα χέρια σχημάτισαν σειρά και «πέρασαν κάτω» από τις εικόνες όπως το επιβάλει η παράδοση.

Το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 20 Ιουνίου, επειδή συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης στον Μητροπολιτικό Ναό, η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε υπαίθρια στα προπύλαια του παρακείμενου Επισκοπείου και μετά το πέρας της Λειτουργίας λιτανεύθηκαν και πάλι οι θαυματουργές εικόνες μέχρι το Ναό του Σωτήρος Χριστού. Στις εορταστικές εκδηλώσεις προσήλθαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστ. Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Ελένη Δημούδη, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ζήνα Ζάχαρη, ο Στρατηγός Διοικητής της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Χαραλ. Λαλούσης, άλλοι επίσημοι και πλήθος πιστών.

Τις λατρευτικές εκδηλώσεις του τριημέρου πλαισίωσαν πολιτιστικές εκδηλώσεις όλων το τοπικών πολιτιστικών και λαογραφικών Συλλόγων της πόλεως υπό την αιγίδα του «Ευγενιδείου» Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Διδυμοτείχου.

2006did (1).jpg

2006did (2).jpg

2006did (3).jpg

2006did (4).jpg

2006did (5).jpg

2006did (6).jpg

2006did (7).jpg

2006did (8).jpg

2006did (9).jpg

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.