Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης Εφράιμ, τελέστηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 με κάθε λαμπρότητα, η κατάθεση των Ιερών Λειψάνων κι ο Εσπερινός των Εγκαινίων του προσκυνηματικού ιερού ναού του Αγίου Λουκά του ιατρού, επισκόπου Συμφερουπόλεως Κριμαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος

Η τελετή ξεκίνησε με την μεταφορά των ιερών Λειψάνων από τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο, εν πομπή από κληρικούς και πιστούς προς τον Ιερό ναό. Κατόπιν έγινε η κατάθεση των Ιερών Λειψάνων από το Μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμων και ξεκίνησε ο Εσπερινός των Εγκαινίων.

εσπερινός

Στον εσπερινό παραβρέθηκαν οι Μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος, Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, Γλυφάδας Παύλος, Μουάντζα Τανζανίας Ιερώνυμος, Υδρας Σπετσών και Αιγήνης Εφραίμ, Άρτης Καλλίνικος και Αργολίδος Νεκτάριος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος αναφέρθηκε στο μεγαλείο της ύπαρξης του επίγειου ναού του Αγίου Λουκά προς δοξολογία του Αγίου Θεού και την πνευματική ωφέλεια που αποκομίζουν οι πιστοί με την προσέλευσή τους και την μετοχή τους στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Στον αρχιερατικό εσπερινό των εγκαινίων παραβρέθηκαν οι βουλευτές Αργολίδος Γ.Ανδριανός και Γ.Μανιάτης, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσσος Χειβιδόπουλος, ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ρωσική αντιπροσωπεία που αποτελείται από το Δήμαρχο της Κροστάνδης, Δοβλανιούκ Ολεγk, από τον σύμβουλο του, Καδομτσεβ Ολεγk, από τον αντιπρόεδρο εξωτερικών σχέσεων της Αγίας Πετρούπολης Καλγκανωφ Βιατσισλαβ οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ελένη Παναγιωτοπούλου και Φάνης Στεφανόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και πάρα πολύς κόσμος.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο στο ναό καθώς και οι Ρωσικές Αγιογραφίες στα προσκυνητάρια τοποθετήθηκαν από ειδικό συνεργείο που ήρθε για αυτό το σκοπό από τη Ρωσία και έδωσαν την απαιτούμενη μεγαλοπρέπεια, συνδυάζοντας την Ρωσική τέχνη με την Βυζαντινή. Μεγάλο έργο πρόσφεραν κι οι αγιογράφοι από την Ελλάδα αδελφοί Καραχάλιου κι η Ρωσίδα αγιογράφος Ελένη Νασσαίσκα, οι οποίοι δούλεψαν επί πέντε μήνες για να ολοκληρώσουν την αγιογράφηση στο Ιερό του ναού.

Αριστουργήματα Ρωσικής τέχνης και οι επτά καμπάνες του ναού, με την μορφή του Αγίου Λουκά του Ρώσου αλλά και άλλων Αγίων. Στο κάτω μέρος του ναού έχει φτιαχτεί μουσείο με προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Λουκά καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του με την επιμέλεια του Μητροπολίτη Αργολίδος. Νεκταρίου, ο οποίος έχει αναδείξει τον Άγιο Λουκά στην Ελλάδα. Ο Άγιος έζησε σε μία τραγική περίοδο της Ρωσικής Εκκλησίας. Από πολύ νέος ανακάλυψε κι έζησε το πραγματικό και πνευματικό νόημα της ζωής. Σπούδασε την ιατρική επιστήμη, χειροτονήθηκε ιερέας και επίσκοπος διδάσκοντας, παρηγορώντας, καθοδηγώντας τους ανθρώπους.

Για την αποπεράτωση του ιερού ναού βοήθησαν πάρα πολλοί άνθρωποι, μεταξύ αυτών ο πρώην εργολάβος Γ.Λαπαθιώτης, ο οποίος ήταν κι ο τεχνικός σύμβουλος σε όλα τα έργα, ο πρώην δήμαρχος Ναυπλίου Π.Αναγνωσταράς, ο οποίος μαζί με τον ιερέα π. Ελευθέριο Μίχο έφεραν σε επαφή τον Ελληνορωσική ς καταγωγής Ιωάννη Σαουλίδη και τα παιδιά του Γεώργιο και Δημήτριο, με τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο, που ζουν και εργάζονται στην Αγία Πετρούπολη, αλλά έχουν δεσμούς με την Αργολίδα και διακρίνονται για την ευλάβεια και βαθειά τους πίστη, να ανάλαβαν εξολοκλήρου το χρηματικό ποσό για να οικοδομήσουν το Ναό του Αγίου Λουκά. Σημαντική ήταν κι η βοήθεια του πρώην αντιδημάρχου του Δήμου Ναυπλιέων Γιώργου Μπουζαλά που με δικά του μηχανήματα κυρίως αλλά και με του δήμου άνοιξε το σημείο όπου κτίσθηκε ο ναός καθώς και το δρόμο.

Για την ολοκλήρωση του έργου βόηθησαν κι οι βουλευτές Αργολίδος Γ.Ανδριανός και Γ.Μανιάτης καθώς και οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ναυπλιέων και περιφερειακής ενότητας Αργολίδος.Πολύτιμη και η αρωγή του Ιερού Ναού της Ὑπαπαντής του Χριστού Λευκακίων που πρόσφερε το χώρο στη θέση “Κριθαράκι” για να γίνει η εκκλησία.

Στις 27 Απριλίου 2014 μπήκε ὁ θεμέλιος λίθος. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να ξεπεραστούν τα διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα τα έργα άρχισαν τον Ιούνιο του 2015. Ὁ Ναός αποπερατώθηκε την άνοιξη του 2017 και με την ευκαιρία της επετείου των 140 χρόνων από τη γέννηση του αγίου Λουκά (27 Ἀπριλίου1877) στις 29 Απριλίου 2017 ο Ιερός Ναός του αγίου Λουκά εγκαινιάζεται.
Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 29 Απριλίου 2017 ημέρα Σαββάτο από τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος κ. Ιερώνυμο κι άλλους Αρχιερείς.

Ιδιαίτερη μνεία στον εργολάβο οικοδομών Γ. Λαπαθιώτη και στην οικογένεια του που εδώ και τρία χρόνια παλεύει για το καλύτερο δυνατό από θέμα τεχνικής βοήθειας στην αποπεράτωση του ναού.
Μηχανήματα από τον Δήμο Ναυπλιέων και τη Περιφέρεια Αργολίδος βοήθησαν σημαντικά για να φτιαχτεί ο εξωτερικός χώρος του ναού.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

 • 17.00 Ὑποδοχή Ἱερῶν Λειψάνων.
 • 18.00 Μέγας πανηγυρικός Ἑσπερινός τῶν Ἐγκαινίων.
 • 19.00 Ἐγκαίνια μουσείου Ἁγίου Λουκᾶ.

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Πρωί

 • 06.30 Ὄρθρος.
 • 08.00 Τελετή Ἐγκαινίων Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Λουκᾶ ὑπό τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου.
 • 09.30 Θεία Λειτουργία.
 • 11.00 Πέρας Θείας Λειτουργίας.

Απόγευμα

 • 17.30 Ἑσπερινός.
 • 18.15 ≪Ἀγάπησα τό μαρτύριο≫: Λειτουργικό δρᾶμα μέ τή συνεργασία τοῦ Μουσικοῦ Σχολείου Ἀργολίδος καί τῆς Πολιτιστικῆς Ἀργολικῆς Πρότασης.
 • 19.30 Ἀπονομή βραβείων μαθητικοῦ διαγωνισμοῦ μέ θέμα: ≪Ἀρχιεπίσκοπος Λουκάς. Ἕνας Ἅγιος τῆς ἐποχῆς μας≫.

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Πρωί

 • 07.00 Ὄρθρος – Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία.
 • ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 • 11.00 Ἔναρξη – Προσφωνήσεις – χαιρετισμοί.
  κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, ὁμότιμος καθηγητής χειρουργικῆς: «Το ἐπιστημονικό ἔργο τοῦ Ἁγίου Λουκᾶ».
  κ. Μάρκος Καρβέλας, νευροχειρουργός: «Ἐπιστημονική αὐθεντία. Νευροχειρουργικές διαστάσεις καί καινοτομίες στό ἔργο τοῦ Ἁγίου Λουκᾶ τοῦ Ἰατροῦ».
  Ἀρχιμ. Γεώργιος Ρουσάκης, Διευθυντής ἀναισθησιολόγος, ΓΝ Κοργιαλένειου – Μπενάκειου Ἐρυθρός Σταυρός: «Ὁ Ἅγιος Λουκάς ἀντιμέτωπος μέ ἀναισθη-
  σιολογικά προβλήματα».
  κ. Ἀνατόλι Μπαμπάνιν, Πρύτανης Ἰατρικῆς Σχολῆς Πανεπιστημίου Συμφερουπόλεως: «Ἡ ἐκκλησιαστική καί ἐπιστημονική προσφορά τοῦ Ἁγίου Λουκᾶ στήν Κριμαῖα».
  κ. Δημήτριος Γιαννακόπουλος, χειρουργός, συντονιστής Διευθυντής χειρουργικῆς κλινικῆς ΓΝ Ἀργολίδος (Νοσηλευτική Μονάδα Ἄργους):
  «Ἀπό τή σήψη στήν ἀποκατάσταση. Διαχείριση καί ἀντιμετώπιση δύο ἐνδιαφερόντων περιστατικῶν τῆς χειρουργικῆς κλινικῆς τοῦ Νοσοκομείου Ἄργους».
  Διάλειμμα. Συζήτηση. Λήξη ἐργασιῶν Συνεδρίου.

Απόγευμα

 • 21.00- 01.30 Ἱερά Ἀγρυπνία – Θά ψάλλουν οἱ μοναχές τῶν Ἱερῶν Μονῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἀργολίδος.

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.