Οκτώ μήνες μετά την ενθρόνισή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος παραχώρησε την πρώτη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Μετέωρα». Η συνέντευξη έγινε την Τρίτη 24 Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά από την υπερψήφιση της αίτησης που υπέβαλε στο Δημοτικό Συμβούλιο για μετατροπή της Κωνσταντείου Σχολής σε έδρα της Μητρόπολης.

Σεβασμιώτατε, κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ και δημόσια για την τιμή που μας κάνετε να μας παραχωρήστε την πρώτη συνέντευξη στην εφημερίδα μας. Έχουν περάσει οκτώ μήνες από την ημέρα της ενθρόνισής σας και θα θέλαμε να μας πείτε αν έχετε πλέον προσαρμοστεί πλήρως, καθώς και πόσο διαφορετική είναι η ζωή σε μία πόλη αρκετά μικρότερη από αυτήν όπου ζούσατε.

Ήδη όπως το είπατε έχουν παρέλθει οκτώ μήνες και ζω πλέον στην Καλαμπάκα. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα, στην ενθρόνισή μου στην κεντρική πλατεία της πόλης, είπα ότι από αυτή τη στιγμή είμαι Θεσσαλός και μάλιστα Καλαμπακιώτης.

Έτσι λοιπόν αισθάνθηκα από την αρχή, από την πρώτη ημέρα που διανυκτέρευσα στην Καλαμπάκα, και έτσι αισθάνομαι μέχρι και σήμερα μετά από την παρέλευση των οκτώ μηνών. Βέβαια, η ζωή για μένα δεν είναι διαφορετική, είναι ίδια, είτε έμενα στην Καλαμάτα είτε στην Αθήνα είτε οπουδήποτε αλλού, διότι ό,τι ασχολία είχα πριν έχω και τώρα, καθώς ασχολούμαι με τα της Εκκλησίας, με τον κόσμο, με τις αρμοδιότητές μου, επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια διαφορά. Βέβαια, η διαφορά είναι στην τοποθεσία, αλλά γενικά δεν άλλαξε κάτι για μένα.

Σίγουρα το οκτάμηνο είναι ένα διάστημα ικανό για να εξάγετε τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματά σας για την τοπική μας Εκκλησία. Σε μία εποχή κρίσιμη, κατά την οποία οι κληρικοί καλούνται να διαφυλάξουν και να τονώσουν την Ορθόδοξη πίστη μας, ποια είναι η πρώτη άποψη που έχετε σχηματίσει για το έμψυχο δυναμικό της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων;

Από την πρώτη στιγμή είδα ότι υπάρχουν κληρικοί απλοί μεν αλλά ευλαβείς, άνθρωποι οι οποίοι ξέρουν το έργο τους, ξέρουν ότι πρέπει να αγωνιστούν. Πέρα από τους εγγάμους κληρικούς, υπάρχει και το δυναμικό των αγάμων, που είναι στα μοναστήρια κυρίως, οι οποίοι είναι οι αρωγοί των άλλων κληρικών.

Τους μαθαίνουν, τους βοηθούν και είναι αυτοί με τους οποίους συνεργάζομαι στενότερα, διότι είναι άνθρωποι που καλύτερα καταλαβαίνουν κάποια πράγματα και είναι πιο δραστήριοι, καθώς έχουν ως έργο τους καθαρά και μόνο τη διακονία μέσα στην Εκκλησία. Ένας έγγαμος είναι διαφορετικά. Ωστόσο, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από τους κληρικούς μας, διότι έχουν την ευλάβεια που πρέπει να έχει κάθε ιερέας.

Ο μακαριστός προκάτοχός σας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατόπιν συνεννόησης με ηγουμένους μονών και εφημερίους είχε προωθήσει συντηρήσεις ναών, αναστηλώσεις ασκηταριών, οδικές παρεμβάσεις κ.ά. εργασίες. Παρ’ όλα αυτά, το πέρασμα του χρόνου, έχει αφήσει τα σημάδια του ακόμη και σε ναούς της Καλαμπάκας. Επειδή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα έχετε επισκεφθεί πάρα πολλούς ναούς, γενικά πώς βλέπετε την κατάσταση των ναών της Μητροπόλεώς μας; Πιστεύετε ότι χρειάζονται παρεμβάσεις σε κάποιους από αυτούς;

Όπως κι εσείς θα ξέρετε τα έργα δεν σταματούν ποτέ, πάντοτε πρέπει να κάνεις κάτι περισσότερο, αλλά πέρα απ’ όλα αυτά ο μακαριστός έχει κάνει τεράστιο έργο σε συντηρήσεις και ανακαινίσεις ναών, ασκηταριών και μονών. Όμως, όλα αυτά θέλουν συντήρηση και πρέπει να συνεχίσουμε. Για παράδειγμα, έχει προκύψει ένα πρόβλημα στον Μητροπολιτικό Ναό Άγιου Βησσαρίωνα, από τη σκεπή του οποίου εισέρχονται νερά και καταστρέφονται οι αγιογραφίες. Έχουμε αρχίσει σιγά-σιγά να τη φτιάχνουμε, να τη στεγανοποιήσουμε, για να μην υπάρχει πρόβλημα στη διάρκεια του χειμώνα και καταστραφεί ολοσχερώς. Και φυσικά, υπάρχουν και άλλοι ναοί και παρεκκλήσια, οι οποίοι συνεχώς χρειάζονται συντήρηση.

Τι γνώμη έχετε σχηματίσει για το ποίμνιό σας, Σεβασμιώτατε; Είστε ικανοποιημένος από την προσέλευση των δημοτών Καλαμπάκας στους ιερούς ναούς; Τι μήνυμα θα στέλνατε στους νέους κυρίως, για να τους καλέσετε να συμμετέχουν συχνότερα στις Θείες Λειτουργίες και στο Κατηχητικό Σχολείο;

Από τον λαό εδώ στην Καλαμπάκα, το ποίμνιό μας, όπως είπατε, είμαι ευχαριστημένος, διότι είναι ένας λαός απλός, ένας λαός ο οποίος σέβεται τον Δεσπότη και τους κληρικούς, και απ’ ό,τι εγώ τουλάχιστον βλέπω υπάρχει συμμετοχή, έρχονται στην εκκλησία.

Βέβαια, ποτέ δεν είναι αρκετή η συμμετοχή, πάντοτε θέλουμε το 100% και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, για το τέλειο, για να πετύχουμε ένα μέρος αυτού. Είμαι ευχαριστημένος από τον κόσμο, δεν είμαι ικανοποιημένος από τους νέους, διότι θέλω να είχαμε περισσότερη συμμετοχή νέων.

Βλέπω βέβαια ότι έχουν όλοι καλή διάθεση, βλέπω όταν κυκλοφορώ στους δρόμους και στις καφετέριες ότι είναι όλοι ευγενέστατοι, με δέχονται με ευγένεια, μιλούν και ανταποκρίνονται.

Θα προσπαθήσουμε με την καλή επικοινωνία, με καλή θέληση και συζήτηση να τους προσελκύσουμε, για να καταλάβουν ποια είναι η Εκκλησία μας και γιατί πρέπει να έρχονται σε αυτή.

Να αντιληφθούν το λιμάνι αυτό που πρέπει να βρουν και να αναπαυθούν, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία πλέον μας απασχολούν και μας βασανίζουν, ιδίως τα νέα παιδιά μας.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο tameteora.gr.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.