Η «Τιμή των Αγίων» ήταν το θέμα της Ιερατικής Συνάξεως της Μητρόπολης Ιερισσού που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας στην Αρναία, και παρουσίασε ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος.

Ο ελλογιμώτατος καθηγητής μεταξύ των άλλων είπε: «Το κάλεσμα του Θεού προς την αγιότητα ξεκινά από την Π.Δ., όπου οι δίκαιοι έχουν κοινωνία με τον “άσαρκο Λόγο”. Με την ενσάρκωση του Λόγου, που κατά τον Αγ. Γρηγόριο τον Παλαμά είναι “το πάντων μέγιστον”, υπάρχει πλέον η δυνατότητα της μέθεξης με τον Θεό. Οι Άγιοι Απόστολοι πρώτοι ήταν αυτοί που “κοινώνησαν του Θεού”, περνώντας από τα τρία στάδια της κάθαρσης, του φωτισμού και της θέωσης.

Οι Άγιοι ζούν κατά τον Άγιο Συμεών τον Θεολόγο “τον θεοπρεπή παραλογισμό”, που εκφράζεται με τη φιλοθεΐα και φιλανθρωπία.
Κοινωνώντας των ακτίστων ενεργειών του Θεού μετέχει της “μετουσίας” του Θεού.

Η Εκκλησία είναι κοινωνία των Αγίων. Όλοι οι Άγιοι αγαπούν, σέβονται και κοινωνούν των Αγίων. Παράδειγμα ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, που είχε τη συμπαράσταση της Θεοτόκου και του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου».

Ακολούθησε διάλογος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Θεόκλητος, αφού ευχαρίστησε τον κ. καθηγητή, αναφέρθηκε σε διοικητικά θέματα.

Η διαποίμανση σήμερα στην Εκκλησία είναι ένα κοπιώδες έργο, γιατί υπάρχει πολύς εγωισμός, που οδηγεί στην αντιλογία και μεγάλη πονηρία που διαστρέφει τα πάντα.

SAM_3781-9ad20e8023.JPG

SAM_3782-ccc9e5712d.JPG

SAM_3784-7c16fed867.JPG

SAM_3791-12e6d82a4f.JPG

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.