Με το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, επί τη ευκαιρία της εορτής των Αγίων Μεγάλων Ισαποστόλων και Φωτιστών των Σλαύων Κυρίλλου και Μεθοδίου, κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης προς τιμήν των δύο Αγίων Θεσσαλονικέων.

Επίκεντρο όλων των εκδηλώσεων ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός που είναι αφιερωμένος στους δύο Αγίους και ευρίσκεται στην περιοχή του Περιβολακίου-Λαγκαδά.

Το πρωί της 11ης Μαΐου ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος και Θερμών κ.κ. Δημητρίου πλαισιωμένων από πολλούς κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στη διάρκεια της ομιλίας του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα, μεταξύ του οποίου βρέθηκαν πολλά παιδιά με την Ελληνική σημαία ανά χείρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης τόνισε ότι αυτό που κατάφεραν οι δύο Άγιοι είναι το γεγονός ότι αυτό που είχαν μέσα τους ως χαρισματική χορηγία του Αγίου Πνεύματος και που και οι ίδιοι δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν την αξία του, αυτό το αγαθό το αξιοποίησαν και εγκατέλειψαν κάθε εγκόσμια φροντίδα και ασχολήθηκαν με την προετοιμασία των ψυχών προκειμένου να σπείρουν το σπόρο του Ευαγγελίου, ώστε η σπορά αυτή να είναι σπορά που αποδίδει καρποφορία αιωνίως, τη ζωή δηλαδή την αιώνιον τόσο για τους λαούς των Σλαύων όσο και για την οικουμένη ολόκληρη.

Όπως χαρακτηριστικώς ανέφερε ο Σεβασμιώτατος οι δύο Άγιοι αγάπησαν τον Αναστημένο Κύριο, συνδέθηκαν μαζί Του, υπηρέτησαν την Εκκλησία και οικοδόμησαν τη βάση και το έργο της Ορθοδόξου Ιεραποστολής φέρνοντας το μήνυμα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τον φωτισμένο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μέγα Φώτιο ο οποίος ήταν διδάσκαλος και καθοδηγητής τους στο μεγάλο έργο της ιεραποστολής των Σλαύων.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε πως ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα αμφισβητούνται και τα πάντα πιέζονται, ώστε να συνθλιβούν κάτω από τον οδοστρωτήρα της λεγομένης παγκοσμιοποίησης, πίσω από την οποία υπάρχει η βούληση εκείνων που δεν θέλουν τους λαούς ελεύθερους, που δεν θέλουν τους ανθρώπους θρησκευομένους, που δεν θέλουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού να υπάρχει στους ανθρώπους. Γι’ αυτό άλλωστε κατά καιρούς επινοούν μεθόδους και πρακτικές που έρχονται να κόψουν τη συνέχεια από τις ρίζες μας τις πνευματικές, τις φυσικές, τις εθνικές.

Όμως, οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος έρχονται για να μεταφέρουν στους ανθρώπους το μήνυμα του Ευαγγελίου αλλά και την ποιότητα του πολιτισμού.

Γι’ αυτό και σέβονται τους λαούς, σέβονται τα πρόσωπα και δεν κάνουν το λάθος που έκανε η δυτική ιεραποστολική παρουσία του παπισμού η οποία ανάγκαζε τους ανθρώπους να ομιλούν τη γλώσσα του. Απεναντίας, οι άγιοι δημιούργησαν αλφάβητο και έθεσαν τις βάσεις του πολιτισμού στους λαούς των Σλαύων.

Οι Άγιοι, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, θέλησαν να φέρουν το αληθινό μήνυμα του Ευαγγελίου, το μήνυμα Ιησού Χριστού, το μήνυμα του Aναστάντος Κυρίου ο οποίος σέβεται την ελευθερία του προσώπου και του ανθρώπου.

Η σωστική παρουσία του Κυρίου μας είναι εκείνη που ανατρέπει όλα τα οικοδομήματα των όποιων σκοτεινών δυνάμεων που απεργάζονται αυτό που λέγεται απώλεια.

Ο Ιησούς Χριστός ήρθε για να σώσει και μπορεί να μην Τον βλέπουμε αλλά αν καθαρίσουμε τα μάτια της καρδιάς μας, θα δούμε τον Χριστό και τους Αγίους, θα δούμε ένα μεγαλείο ουράνιο επί γης.

Κατά τη διάρκεια δε του Αρχιερατικού Συλλείτουργου ετελέσθη και η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Κωνσταντίνου Δεληγιώργη, Πτυχιούχου της Γεωπονικής Σχολής. Απευθυνόμενος στον π. Κωνσταντίνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας του υπενθύμισε ότι τη μεγάλη αγάπη του Κυρίου καλείται να υπηρετήσει στην Εκκλησία ως λειτουργός, ως πρεσβύτερος και ως άμισθος κληρικός και αυτό καταδεικνύει και το αληθινό κίνητρο, δηλαδή την αληθινή του αγάπη για την Εκκλησία και τη διακονία.

Δεν παρέλειψε να τον συγχαρεί, γιατί προσέρχεται σε μια δύσκολη εποχή προκειμένου να υπηρετήσει με την εκλεκτή του σύζυγο την Εκκλησία του Χριστού και τον διαβεβαίωσε ότι η ανταπόδοση του Θεού προς τον άνθρωπο έχει μια κλίμακα εκατονταπλάσια.

Ένα θα δώσει και εκατό θα πάρει αρκεί αυτό που θα δώσει να το δώσει με πίστη, με αγάπη, με σταθερότητα. Να είναι βέβαιος, λοιπόν, ότι η σημερινή ημέρα, που αποτελεί ένα σταθμό στην πορεία της ζωής του, θα είναι η ημέρα εκείνη που θα τον συνδέει με τον Κύριο, με τους Αγίους Ισαποστόλους και το έργο τους, ένα έργο που ευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας να εμπνέει την πορεία του π. Κωνσταντίνου και τη διακονία του εις την Εκκλησίαν.

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Συλλείτουργου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θερμών κ.κ. Δημήτριο, μετέβη εις την περιοχήν του Δερβενίου-Λαγυνών, όπου και ευρίσκεται το Ιερό Προσκύνημα του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, και εκεί ετέλεσαν Αρτοκλασία επί τη εορτή των δύο Αγίων Ισαποστόλων.

DSC_1344.JPG

DSC_1360.JPG

DSC_1368.JPG

DSC_1373.JPG

DSC_1385.JPG

DSC_1402.JPG

DSC_1456.JPG

DSC_1469.JPG

DSC_1494.JPG

DSC_1520.JPG

DSC_1535.JPG

DSC_1539.JPG

DSC_1581.JPG

DSC_1587.JPG

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.