Με λαμπρότητα εορτάσθη η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της, της Αγάπης, της Πίστεως και της Ελπίδος, στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό τους, στην Πάτρα.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων και πλήθους ευσεβούς Λαού.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του, ανεφέρθη στις αρετές των Αγίων Μαρτύρων Γυναικών, οι οποίες ήτο ακριβώς ο, τι υπαγόρευε το όνομά τους και οι οποίες πρέπει να είναι πρότυπο για τις σημερινές μητέρες και θυγατέρες και τις σύγχρονες οικογένειες γενικώς.

Ανήμερα, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και πολλών Ιερέων και Διακόνων.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, που είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό και τα πέριξ αυτού, ανεφέρθη στην «προίκα» που ετοιμάζουν οι γονείς για τα παιδιά τους, η οποία δυστυχώς τις περισσότερες φορές, είναι υλικά αγαθά, γνώσεις κοσμικές και ψεύτικες κοσμικές χαρές. Αλλά, αν μένωμε μόνο σ’ αυτά αδικούμε τα παιδιά μας, αφού τα βοηθάμε μονομερώς και ανισορρόπως. Το παιδί, όπως και κάθε άνθρωπος, είναι ον δυσυπόστατον. Εκτός από το σώμα έχει και ψυχή. Η αληθινή «προίκα» που πρέπει να ετοιμάζουν οι γονείς για τα παιδιά τους, είναι οι αρετές και ο άγιος βίος, όπως έπραξε η Αγία Σοφία για τις τρεις θυγατέρες της, τις οποίες αξιώθηκε να καμαρώση μάρτυρες της Εκκλησίας.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος, μιλώντας για την μεγάλη σημασία και αξία της οικογενειακής ζωής και της ενότητος μέσα στο σπίτι, αλλά και της Εκκλησιαστικής και μυστηριακής ζωής, είπε: «… Είναι καιρός να γυρίσουν οι άνθρωποι στο σπίτι, να καθίσουν στο οικογενειακό τραπέζι, να συμπνευματισθούν, να συνομιλήσουν οι γονείς με τα παιδιά…

…Εκκλησιάστε τα παιδιά σας, επιστρέψτε στην πατρώα ευσέβεια. Ελάτε ως οικογένειες στην Εκκλησία, προσευχηθήτε μαζί γονείς και παιδιά, μετέχετε στο πανευφρόσυνο πανηγύρι της Θείας Λειτουργίας, κοινωνείστε του Σώματος και του Αίματος του Χριστού… Μόνο έτσι θα δούμε φως μπροστά μας και θα αξιωθούμε της κατά Θεόν χαράς και ευτυχίας…».

Στην Θεία Λειτουργία, εκκλησιάστηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, ο Βουλευτής κ. Ανδρέας Κατσανιώτης και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ετελέσθη εν πληθούση Εκκλησία, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ο μεθέορτος Εσπερινός και η Ιερά Παράκλησις. Εν συνεχεία ετελέσθη η ιερά Λιτάνευσις της Εικόνος της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Σοφίας και των τριών Θυγατέρων της, στους δρόμους της Ενορίας, προς αγιασμό και ευλογία των πιστών, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, πολλών Ιερέων, εκπροσώπων Αρχών και Φορέων και πλήθους Λαού.

Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγους αγαθούς, και λόγους παρακλήσεως προς τον Λαό του Θεού, ενώ ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Προιστάμενο του Ιερού Ναού, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ερμόλαο Μασσαρά, και τους συνεργάτας του, Κληρικούς και Λαικούς, για το πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που επιτελούν στην Ενορία.

1809patr.jpg

1809patr1.jpg

1809patr2.jpg

1809patr3.jpg

1809patr4.jpg

1809patr5.jpg

1809patr6.jpg

1809patr7.jpg

1809patr8.jpg

1809patr9.jpg

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.