Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγ. Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης στον μοναδικό Ι. Ναό στην Αττική, που τιμάται επ ‘ ονόματι του Αγίου και ευρίσκεται στον Βοτανικό.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιωτατος Μητρπολίτης Κορωνείας
κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από ιερείς ομόρων ενοριών και άλλους συμπανηγυριστάς.
Στο σύντομο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Αγ. Πολυκάρπου και ετόνισε ιδιαίτερα την διαλλακτικότητα του Αγίου σε ό,τι δεν αφορούσε τον πυρήνα της Ορθοδόξου πίστεως ( στις συζητήσεις με τον Πάπα Ανίκητο ), αλλά και το εδραίο και αμετακίνητο φρόνημα του Αγίου στην Ορθοδοξία, όταν κατακεραύνωνε τον αιρετικό Μαρκίωνα. Τελικώς ο Αγ. Πολύκαρπος σε γεροντική ηλικία επισφράγισε την πίστη του και με τον μαρτυρικό θάνατο.

Στην κυριώνυμη ημέρα της εορτής ο Μητροπολιτης Κορωνείας χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας πλαισιωμένος απο τον προϊστάμενο του Ναού
Αρχιμ. Φιλάρετο Νικολαΐδη, και τους Αρχιμανδρίτες Προκόπιο Βροντάκη, Ανδρόνικο Αλεξάκη και Βαρνάβα Μαρκουλή.
Στον κήρυγμά του ο Σεβασμιωτατος εξήγησε,παίρνοντας αφορμή από τον εορταζόμενο Αγ. Πολύκαρπο, τί σημαίνει Αποστολικός Πατήρ, γιατί η Εκκλησία λέγεται και είναι Αποστολική και τί σημαίνει αποστολική διαδοχή. Ετόνισε πόσο βασική είναι για την ορθόδοξη Εκκλησία η αποστολική διαδοχή,που εγγυάται την μετάδοση από γενεάς σε γενέα της Χάριτος της Ιερωςύνης και αλώβητης της ορθόδοξου πίστεως και βιωτής.
Επί τη ευκαιρία ερμήνευσε δι’ ολίγων και τους άλλους χαρακτηρισμούς της Εκκλησίας μας : Μια, Αγία, Καθολική.
α. Μία. “Είς Κύριος, μία πίστις, εν βάπτισμα”
β. Αγία. Η αγιότητα της Εκκλησίας δεν στηρίζεται στο άθροισμα της αγιότητας των μελών της, αλλά στην Αγία Κεφαλή της, τον Χριστό.
γ. Καθολική. Δεν το εννοούμε κυρίως γεωγραφικά. Ο χαρακτηρισμός της Εκκλησίας μας ως » Καθολικής » σημαίνει ότι έχει την πληρότητα της αληθείας και της Χάριτος.

Σημειωτέον ότι και κατά τον Εσπερινό και κατά την Θ. Λειτουργία συνέρρευσε πλήθος πιστών από όλο το Λεκανοπέδιο. Το απόγευμα θα γίνει η Λιτάνευση της Ι. Εικόνος του Αγίου.
Οι καλές κυρίες- συνεργάτιδες της Ενορίες παρέθεσαν μετά τον Εσπερινο πλούσιο δείπνο και μετά την Θ. Λειτουργία πρόγευμα – καφέ σε συνεργάτες της Ενορίας και πολλούς προσκυνητές.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.