Κινητοποίηση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Διακονία» 

Να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις, να δοθούν όλα τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Διακονία», που ανήκει στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε εξόρμηση έξω από την εκκλησία Αγ. Σοφία, όπου βρισκόταν ο μητροπολίτης Άνθιμος, προκειμένου οι εργαζόμενοι να κλείσουν μία συνάντηση μαζί του, καθώς μετά τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, τώρα φημολογείται έντονα ότι το ξενοδοχείο θα κλείσει μέσα στον Ιούνη.

Να σημειωθεί ότι στο ξενοδοχείο εργάζονταν 25 άτομα και σήμερα έχουν απομείνει 14. Η Μητρόπολη προχώρησε σε απολύσεις 4 καμαριέρων, παραδίδοντας τις θέσεις τους σε εργολαβικά συνεργεία.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση, η Επιτροπή αναφέρει: «Όσο και αν προσπαθούν τον τελευταίο καιρό να μας κοροϊδέψουν ότι η “νέα” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παλεύει για να μας σώσει, τα πράγματα αποδεικνύεται στην καθημερινότητά μας ότι πάνε προς το χειρότερο για εμάς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Όσες αλλαγές και αν έκαναν στις ονομασίες -από τρόικα σε “θεσμούς” και από μνημόνιο σε συμφωνία- το μόνο σίγουρο είναι ότι οι νόμοι που καταργούν τα δικαιώματά μας και μας στέλνουν στον Καιάδα είναι εδώ και εφαρμόζονται κατά γράμμα και από τη νέα δήθεν αριστερή κυβέρνηση. Οι κορώνες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις “αξιοπρεπείς και περήφανες διαπραγματεύσεις” για την επιλογή ενός άλλου μείγματος διαχείρισης της κρίσης αφορούν και πάλι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και πώς καλύτερα θα βγουν αυτά χωρίς χασούρες.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το ξενοδοχείο “Διακονία” -το οποίο ανήκει στην Εκκλησία, που με το ξέσπασμα της κρίσης βρήκε αφορμή να ξεμπερδεύει μια και καλή με τους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Η διοίκηση του “Διακονία” προσπάθησε να αλλάξει τις συμβάσεις των εργαζόμενων, με στόχο να μειώσει τους μισθούς, φυσικά με την απειλή των απολύσεων και τον μπαμπούλα της ανεργίας. Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων δεν πέρασε, αφού οι ίδιοι τους οργανώθηκαν και αποφάσισαν να αγωνιστούν με τη στήριξη και τη βοήθεια του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), που από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό των εργαζόμενων.

Η διοίκηση, λοιπόν, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να προωθήσει διαφορετικά τα συμφέροντά της. Προχώρησε στο πρόγραμμα της εκ περιτροπής εργασίας για τους εργαζόμενους, συνεχίζοντας την εκστρατεία τρομοκράτησης των εργαζομένων, αλλά και συκοφάντησης ορισμένων εκ των συναδέλφων. Εν τέλει αποφάσισε να κλείσει ένα ολόκληρο τμήμα και να πετάξει κυριολεκτικά στο δρόμο τις καμαριέρες προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα, αφού συνεργάζεται με γραφεία ευρέσεως εργασίας και με ΚΕΚ, προκειμένου να διασφαλίζει φτηνό εργατικό δυναμικό. Σήμερα επανέρχεται εκδικητικά και διαχέει φήμες ότι το ξενοδοχείο θα σταματήσει τη λειτουργία του τον Ιούνη, ενώ η διοίκηση δίνει εντολές να ακυρωθούν εκδηλώσεις και κρατήσεις, προκειμένου και πάλι να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους να δεχτούν αλλαγές στις συμβάσεις τους, να τους κάνει φτηνότερους.

Παράλληλα και προκειμένου να εκβιάσει ακόμα πιο στυγνά, οφείλει δεδουλευμένους μισθούς πολλών μηνών στους εργαζόμενους και τις αποζημιώσεις στις απολυμένες.

Ευθύνη για την κατάσταση φέρει και η ίδια η Εκκλησία και συγκεκριμένα η ΙΜ Θεσσαλονίκης, η οποία λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος από τη μια, και από την άλλη κηρύσσει την αγάπη, την ειρήνη, τη συμπόνια και την εγκράτεια. Τα προβλήματα των εργαζομένων όμως δε λύνονται με συσσίτια και σκυμμένα κεφάλια.

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμιά δήθεν κυβέρνηση σωτηρίας και από καμιά εκκλησία, για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα και τα δικά μας συμφέροντα.

Η δικιά μας λύση βρίσκεται στον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Δεν υποχωρούμε μπροστά σε κανέναν εκβιασμό και σε καμιά προσπάθεια τρομοκράτησης».

Η Επιτροπή καλεί, επίσης, σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Πέμπτη στις 11 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο Αγ. Βενιζέλου, ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζουν συγκυβέρνηση – ΕΕ. Καταλήγοντας τονίζει: «Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες, στην οργάνωση, στα συνθήματα της πραγματικής ρήξης και ανατροπής. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μνημόνια, φτώχεια και ανεργία, διεκδικώντας συνολικά τον πλούτο που παράγουμε». 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.