ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ: Ήταν απαραίτητη η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, που θα λειτουργήσει η Μητρόπολη Παραμυθίας. Σχολή Βυζαντινής Μουσικής λειτουργεί η Μητρόπολη Παραμυθίας, κάτι που έλειπε, και ήταν απαραίτητη.
Τα μαθήματα, που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, θα είναι δωρεάν, θα γίνονται σε Παραμυθιά και Ηγουμενίτσα, ενώ θα διδάσκει ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής Χρήστος Παππαδόπουλος.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Μητροπόλεως “η δημιουργία και η λειτουργία της Σχολής αποσκοπεί στη διδασκαλία της πατρώας εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής και παραδόσεως, σε όλους όσοι επιθυμούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, να έλθουν σε επαφή και να καλλιεργήσουν την ψαλτική τέχνη, να αποκτήσουν την εμπειρία ώστε να συμμετάσχουν σε βυζαντινές χορωδίες, αλλά και να επανδρώσουν τα Αναλόγια των Ιερών Ναών της Μητροπόλεώς μας, συμβάλλοντας στην εξέλιξη της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας μας”.
Η Εκκλησία, και μέσω της ψαλτικής τέχνης, δείχνει ότι εκτός από πνευματικό χαρακτήρα, που έχει, γνωρίζει καλά να επικοινωνεί με τον άνθρωπο, που δεν είναι ένα άυλο πνεύμα.
Ακολουθεί τον πιο σωστό τρόπο από παιδαγωγική άποψη για να μυεί τους πιστούς χωρίς να ξεφεύγει από τις βασικές αρχές της.
Η Εκκλησία από τα πρώτα χρόνια της ζωής της προσπάθησε να ζήσει έντονα τις χριστιανικές αλήθειες.
Το χριστιανικό μήνυμα δεν προσφέρεται σαν μια θεωρία, αλλά περισσότερο σαν ένα γεγονός, που παραμένει διαρκώς παρόν και αλλάζει των πιστών τη ζωή.
Η Ορθόδοξη λατρεία είναι, κατά κοινή ομολογία, η πιο χαρακτηριστική έκφραση του χριστιανικού βιώματος και της χριστιανικής εμπειρίας.
Η απλή ευχαριστιακή σύναξη των πρώτων Χριστιανών, που ζούσαν την διαρκή παρουσία του Κυρίου στη λειτουργία, αποτέλεσε τον πυρήνα της μετέπειτα λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας.
Η λειτουργική ζωή οργανώθηκε με βάση ορισμένες αρχές, όπως τον καθαρά πνευματικό χαρακτήρα της πίστης, τη σωστή αντίληψη για τον άνθρωπο, που δεν είναι άσαρκο πνεύμα, και τέλος τη χρησιμοποίηση όλων των μορφών της τέχνης, σαν αναγωγικά μέσα προς τον Θεό.