Ιστορικές στιγμές ζει από την Παρασκευή 23/6 η ενορία των Αφετών Πηλίου, καθώς υποδέχτηκε τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης και φιαλίδιο αίματος του νεοφανούς Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, που φυλάσσονται στο Μετόχι της ομώνυμης ιστορικής και Παλαιφάτου Μονής του Σινά στην Τραγάνα.

Το ιερό Λείψανο κόμισε ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν & Ραϊθώ κ. Δαμιανός και υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επικεφαλής του ιερού Κλήρου και μεγίστου πλήθους λαού, παρουσία του Βουλευτού Μαγνησίας κ. Χρήστου Μπουκώρου και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η έλευση του Λειψάνου συνδυάζεται με την πανήγυρη του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου, στον οποίο τιμάται ο Ναός του χωριού.

Ιερό Λείψανο της Αγίας Αικατερίνης στις Αφέτες Πηλίου

Ακολούθησε μικρή δέηση και η προσφώνηση του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, ο οποίος τόνισε ότι:

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Μητρόπολή μας, για το Πήλιο, είναι εμπειρία ζωής για το χωριό των Αφετών.

Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον Ηγούμενο της Μονής Σινά, για την ανταπόκριση στο αίτημα της Τοπικής μας Εκκλησίας «να κομίσει, προς αγιασμό όλων μας το ιερό Λείψανο της Αγίας Αικατερίνης». Εξήρε το έργο του Αρχιεπισκόπου Σινά στο Θεοβάδιστο Όρος και τόνισε την καθολική του αναγνώριση από τον Ορθόδοξο κόσμο, αλλά και το γεγονός ότι εκπροσωπεί ό,τι ιερότερο για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε, επίσης, για την σπουδαία μοναστική και ασκητική παράδοση του Πηλίου, το οποίο μπορεί να ονομαστεί «Όρος Άγιον, ζωντανά δείγματα του οποίου διασώζονται μέχρι σήμερα».

Ιερό Λείψανο της Αγίας Αικατερίνης Αφέτες Πηλίου

Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός επεσήμανε ότι «η εποχή μας έχει ανάγκη ιδιαίτερης ευλογίας, αφού η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση σύνθετης αιχμαλωσίας, γι’ αυτό χρειάζεται και αντίσταση του λαού σε ό,τι άπρεπο γίνεται, που να αφορά όχι τόσο τα οικονομικά ζητήματα, που κι αυτά είναι σοβαρότατα, αλλά και την ηθική κατάσταση που χαρακτηρίζει τη χώρα μας, λόγω, δυστυχώς, της ηγεσίας της…». Ο κ. Δαμιανός εξήρε το έργο της Εκκλησίας μας, στη συγκυρία αυτή, «που είναι ζωντανή μεν, αλλά μπορεί να γίνει και πιο ζωντανή», ενώ επεσήμανε τη σημασία των ιερών Λειψάνων και των Αγίων ανάμεσά μας, «που αποτελούν την ουράνια Βουλή, που κατευθύνει τις τύχες όλου του κόσμου…».

Ιερό Λείψανο Αγίας Αικατερίνης Πηλίο

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Δαμιανός, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της Μονής του Σινά και στις περιπέτειές της μέσα στον χρόνο, μέχρι και σήμερα.

Το Ιερό Λείψανο της Αγίας Αικατερίνης θα παραμείνει στις Αφέτες έως το μεσημέρι της Τρίτης 27/6 και κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του θα εκτυλίσσεται πλούσιο πρόγραμμα λατρευτικών εκδηλώσεων, προς ενίσχυση και αγιασμό των ευλαβών προσκυνητών.

Ιερό Λείψανο Αγίας Αικατερίνης Αφέτες Πηλίου

ΦΩΤΟ: Ηλίας Σακελλάρης

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.