LIVE: ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΑΠΟΔΟΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ - 23 Μαΐου 2023 - Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης. Εκκλησία Live - Ιερά Αγρυπνία Ζωντανά. Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία της Αποδόσεως της εορτής του Πάσχα Τρίτη 23 Μαΐου 2023 στις 21.00 το βράδυ. Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου Τρικάλων.
Η Απόδοση της εορτής του Πάσχα. Ιερά Αγρυπνία Απόδοσης της εορτής του Πάσχα από Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων 23.5.2023
Αρχιερείς: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος.
ΑΠΟΔΟΣΗ TOY ΠΑΣΧΑ: Την Τρίτη 23 Μαΐου το βράδυ στις 9:30 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος θα τελέσει Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων επί τη εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα.
ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ: Ζωντανή μετάδοση ακολουθίας Αρχιερατικής Ιεράς Αγρυπνίας της Αποδόσεως του Πάσχα, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων 23.5.2023.
Απόδοση Εορτής
Κατά την απόδοση μιας εορτής τελείται η εορτή (λειτουργία) πανηγυρικά όπως και την πρώτη μέρα αυτής. Συνήθως η απόδοση της εορτής γίνεται μετά από οκτώ ημέρες. Απόδοση έχουν μόνο οι Μεγαλύτερες Εορτές της Εκκλησίας μας. Ουσιαστικά παρατείνεται η εορτή.
Την Τρίτη της έκτης εβδομάδας μετά το Πάσχα εορτάζουμε την Απόδοση της εορτής του Πάσχα. Αν και οι περισσότερες εορτές έχουν τη απόδοση τους την όγδοη ημέρα, η Απόδοση του Πάσχα εορτάζεται την 39η ημέρα.
Διαβάστε αναλυτικά τι είναι η απόδοση εορτής.
Χαίρετε – Χριστός Ανέστη
O αναστάσιμος χαιρετισμός, που διαμορφώθηκε στην Ελληνική γλώσσα και μεταδόθηκε σ’ όλους τους Ορθοδόξους και στον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο, είναι το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ»!
Δεν είναι λόγος ευχής, αλλά χαιρετισμός και διακήρυξη της πίστεως στο γεγονός της Ανάστασης του Χριστού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πιστό στον Χριστό άνθρωπο. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι ο αναστάσιμος χαιρετισμός του Χριστού, αμέσως μετά την Ανάστασή Του, είναι ο (και πάλι) Ελληνικός λόγος Χαίρετε!
Με αυτό τον χαιρετισμό απευθύνεται ο αναστάς Χριστός στις Μυροφόρες, μόλις βγήκαν από το «κενό μνημείο».
Η συνήθης αυτή ελληνική προσφώνηση, από την εποχή των Ομηρικών επών, αποκτά μιάν ιδιαίτερη πνευματική και χριστιανική σημασία. Η λέξη ανανοηματοδοτείται, εντασσόμενη σε ένα καθαρά αγιοπνευματικό πλαίσιο, και γίνεται το πρώτο «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» της χριστιανικής ιστορίας.
Διαβάστε αναλυτικά γιατί το χαίρετε σημαίνει Χριστός Ανέστη.