Γράφει ο Παντελής Φύκαρης-politischios-

Ένα όνειρο που είχε τις βάσεις του στην αρχή της διακονίας του Μητροπολίτη Μάρκου μετά την ενθρόνισή του στο νησί, αποκτά πλέον σάρκα και οστά χάρη στις δωρεές ιδιωτών αλλά και στην χρηματική συμβολή του προκαθήμενου της Χιακής Εκκλησίας.

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Απριλίου οι πόρτες της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητρόπολης Χίου με την ονομασία «Άγιος Αγαπητός», θα ανοίξουν για το κοινό αφού προηγουμένως τελεστεί ο Αγιασμός των Εγκαινίων.

Η νέα βιβλιοθήκη καταλαμβάνει συνολικά 535,85 τ.μ. επιφάνειας και διαθέτει επιπλέον βοηθητικό χώρο 20,70 τ.μ. στο Ισόγειο. Η αγορά του κτιρίου από την Alpha Bank έγινε μέσω δωρεών αλλά και προσωπικών δώρων του Μητροπολίτη που εκταμιεύθηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Η πολύτιμη συμβολή της Αλεξάνδρας Προκοπίου

Καθοριστική υπήρξε η συμβολή της οικογένειας Προκοπίου με την Αλεξάνδρα Προκοπίου να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και εξοπλισμού του κτιρίου. Γι’ αυτή της τη συμβολή θα τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση της Χιακής Εκκλησίας τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου.

Τα τεκμήρια και ο τρόπος λειτουργίας

Όπως ανέφεραν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου τα στελέχη της Ι.Μ. Χίου στη βιβλιοθήκη έχουν τοποθετηθεί 11.000 βιβλία πλήρως καταλογραγημένα τα οποία χωρίζονται σε 2 κατηγορίες δηλαδή τα φιλολογικά και τα θεολογικά βιβλία.

Από τα εγκαίνια και μετά η Βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει κανονικά μετά και την έγκριση του κανονισμού λειτουργίας της Ιεράς Συνόδου, αποκτώντας νομική υπόσταση ως ίδρυμα της Ι.Μ. Χίου.

«Στόχος μας είναι η βιβλιοθήκη να μπορέσει να εξυπηρετήσει όλους και ειδικά σε θέματα ομηρικών σπουδών. Θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για μελέτη και έρευνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα έχει δανειστικό τμήματα καθώς τα τεκμήρια είναι πολύ ευαίσθητα», ανέφερε ο Κ. Βεργίνας.

Σε πρώτη φάση αμέσως μετά τα εγκαίνια προγραμματίζεται η πραγματοποίηση έρευνας με τη συμμετοχή των σχολείων της Χίου με τον τίτλο: «Ο Μέγας Βασίλειος ως σχολιαστής του Ομήρου».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.