Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Χίου η μνήμη του Αγίου Μακαρίου.

Ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς Αρχιεπίσκοπος Κορίνθου, μία από τις πιο λαμπρές και χαρισματικές φυσιογνωμίες του αγιολογίου των νεοτέρων χρόνων, αναδείχθηκε ευκλεής και ταπεινός ιεράρχης, Γενάρχης του Φιλοκαλισμού, φωτεινός ασκητής με χάρισμα θεοσημειών, ονομαστός αλείπτης νεομαρτύρων, πολύτιμος συγγραφέας και θαυματουργός άγιος. Στις 17 Απριλίου 1805 παρέδωσε το πνεύμα του στον Πανάγαθο Θεό στο μυροβόλο και αγιοτόκο νησί μας, την Χίο.

Το Σάββατο 16 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Μάρκος τέλεσε την Ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς, όπου πανηγύριζε το Ιερό Παράβημα του Αγίου Μακαρίου.

Ανήμερα της εορτής, Κυρική 17 Απριλίου, στο πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Μακαρίου στον Βροντάδο, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Μάρκου. Πλήθος ευλαβών χριστιανών είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο, για να τιμήσει την μνήμη του Αγίου.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για το βίο και το έργο του Αγίου, ο οποίος, μέχρι τις ημέρες μας, παραμένει στη συνείδηση των ορθοδόξων ως ο μεγάλος διδάσκαλος του Γένους, ο ταπεινός διάκονος Χριστού, ο συγγραφέας ψυχοσωτήριων βιβλίων. Ο άγιος Μακάριος ήταν υπόδειγμα ιεράρχου. Συνδύαζε την πνευματική και διδασκαλική ικανότητα. Μολονότι ζούσε πτωχικά ο ίδιος έγινε γνωστός για την φιλανθρωπία του, βοηθώντας περισσότερο τους σπουδαστές στην αποπεράτωση των σπουδών τους. Μαζί με τους άλλους αγίους της Φιλοκαλικής Αναγεννήσεως εκράτησαν με την διδασκαλία και την ζωή τους την ελληνική κοινωνία στις αρχές και στις αξίες της παραδοσιακής εκκλησιαστικής ζωής. Πίστευαν ότι η αναγέννηση της ελληνικής Εκκλησίας και του έθνους θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μόνον μέσα από την αναβίωση της μυστικής και νηπτικής θεολογίας των Πατέρων. Εν κατακλείδι, προέτρεψε τους πιστούς να παραδειγματισθούν από τη βιωτή και τις διδαχές του Αγίου Μακαρίου και να αποκτήσουν χριστιανικές αξίες και ιδανικά στη ζωή τους, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες δυσκολίες.

Ακολούθησε η λιτάνευση της Σεπτής Εικόνας και τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου του Αγίου πέριξ του Ιερού Ναού.

1904chios (1).JPG

1904chios (2).JPG

1904chios (3).JPG

1904chios (4).JPG

1904chios (5).JPG

1904chios (6).JPG

1904chios (7).JPG

1904chios (8).JPG

1904chios (9).JPG

Νταλιάρης Γιώργος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.