Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης την Κυριακή 18 του μηνός Οκτωβρίου 2015, η Ημέρα της Επετείου Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα.

Μετά το περάς της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέσθηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου εις τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκε επίσημος Δοξολογία, παρουσία του Βουλευτού της Ν.Δ. κ. Θεόδωρου Καράογλου, του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννου Καραγιάννη, εκπρόσωπων του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, των Πολιτιστικών Συλλόγων του Λαγκαδά ενδεδυμένων με τις παραδοσιακές στολές τους καθώς επίσης και αντιπροσωπίες μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως, οι οποίοι και είχαν ανά χείρας την Γαλανόλευκη Σημαία της Πατρίδος μας.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λαγκαδά, κα. Βασιλειάδου Όλγα, η οποία και αναφέρθηκε στους ηρωικούς αγώνες των Μακεδόνων, για την Ελευθερία της περιοχής και την διατήρηση της Εθνικής ταυτότητος.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αφού συνεχάρη την ομιλήτρια για τον μεστό της λόγο όπου παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, αναφέρθηκε εκτενώς στα νοήματα της ακουσθήσας Ευαγγελικής Περικοπής και στον σήμερα τιμώμενο από την Αγία μας Εκκλησία, Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά τονίζοντας ότι τα ονόματα όλων είναι γραμμένα στον ουρανό, όπου μας καλεί ο Θεός χαρίζοντας μας το δικαίωμα να ζήσουμε αιώνια. Η αιώνιος ζωή είναι ένα γεγονός που μπορεί κανείς να το ζήσει από τώρα και από τώρα μπορεί να αρχίσει να προγεύεται της χαράς του Παραδείσου και της Βασιλείας του Θεού, αρκεί να το συνειδητοποιήσει και να ακολουθήσει το θέλημα του Κυρίου.

Αναφερόμενος εν συνεχεία στην εορτή της επετείου μνήμης του Μακεδονικού Αγώνος, τόνισε μία φράση του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β’, που είχε εκφωνήσει κατά την ομιλία του για την προσφορά του Ιερού Κλήσου κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, εις την οποία και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται…». Και πράγματι οι εξελίξεις των γεγονότων έχουν αποδείξει ότι δεν ήταν κάποιο σχήμα ρητορικής επιλογής του εμπνευσμένου αυτού Ιεράρχου αλλά ως μήνυμα προφητικής αγγελίας η οποία ήθελα να μας κρατήσει σε κατάσταση Εθνικής, Πατριωτικής και Πνευματικής εγρηγόρσεως και αφυπνίσεως, επεσήμανε ο Μητροπολίτης και συνέχισε λέγοντας ότι εκείνο που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας και αυτοί που διοικούν αυτόν τον τόπο αλλά και οι διοικούμενοι, είναι ότι προσπαθούν να αφαιρέσουν από το είναι μας, το Ελληνικό στοιχείο, ώστε να μην μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια για διαιρέσεις και διχασμούς. Πρέπει όλοι μαζί κάτω από την ευλογία του Σταυρού του Κυρίου μας, ενωμένοι και συντεταμένοι να προχωρήσουμε, αφήνοντας όλες αυτές τις πειραματικές επινοήσεις, που εξυπηρετούν συμφέροντα εκείνων που ήθελαν τότε την Μακεδονία μας στα χέρια των Σλάβων και σήμερα θέλουν την αποδόμηση της κοινωνίας μας.

Η Ορθόδοξος Πίστη και η αγάπη προς την Πατρίδα, είναι οι αρχές εκείνες που μπορούν να μας κρατήσουν όρθιους. Όλα εξαρτώνται από εμάς και μόνο. Ας πάρουμε παράδειγμα από τα παιδιά μας σήμερα που κρατάνε ψηλά τις Γαλανόλευκες και να κρατήσουμε και εμείς ψηλά τα ιδανικά και τις παραδόσεις του Έθνους μας.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της επισήμου Δοξολογίας, ακολούθησε ενός λεπτού σιγής και κατάθεσης στεφάνων από τους εκπροσώπους των Πολιτικών, Τοπικών και Στρατιωτικών Αρχών, στο Μνημείο της προτομής των Μακεδονομάχων, το οποίο και ευρίσκεται στην κεντρική Πλατεία του Λαγκαδά.

DSC_3245.JPG

DSC_3256.JPG

DSC_3288.JPG

DSC_3306.JPG

DSC_3332.JPG

DSC_3349.JPG

DSC_3356.JPG

DSC_3365.JPG

DSC_3404.JPG

DSC_3424.JPG

DSC_3428.JPG

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.