Την γνωστή αμφιπρόσωπη εικόνα που για λόγους ασφαλείας φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ , καθώς είχε γίνει στόχος ιερόσυλων κατά το παρελθόν και ανευρέθει στην Γερμανία για να επιστρέψει τελικά στην Καλαμπάκα και στον ενοριακό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου , υποδέχθηκε ο πιστός λαός της Καλαμπάκας σήμερα το απόγευμα στις 18:00 .

Να πούμε ότι η συγκεκριμένη εικόνα που εικονίζει την Σταύρωση του Κυρίου αποτελούσε μαζί με την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενιαίο σύνολο κάτι σπάνιο και μοναδικό στην Βυζαντινή αγιογραφία που αποκολλήθηκε όταν εκλάπη , προφανώς για να πουληθεί , και έκτοτε παραμένει σε δύο τμήματα .
Η συγκεκριμένη εικόνα αποτελεί σύμφωνα με στοιχεία δώρο των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων Ιωάννου Καντακουζινού , της Συζύγου αυτού Θεοδώρας και των τέκνων αυτών και για την Καλαμπάκα αλλά και συνολικά για την Ορθοδοξία αποτελεί μοναδική ευλογία.
Τώρα, μετά την επιστροφή της εικόνας είθισται η μία πλευρά , που φέρει την σταύρωση , να κατεβαίνει από την Ιερά Μονή Βαρλαάμ στην Καλαμπάκα την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και η άλλη , που εικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου , τον Δεκαπενταύγουστο .

σταυροπροσκύνηση

Υποδέχτηκαν την εικόνα
Κλήρος και λαός υποδέχθηκε την εικόνα στα προπύλαια του Ιερού Ναού εν μέσω κωδωνοκρουσιών και ατμόσφαιρας συγκίνησης για να ακολουθήσει η ακολουθία του Μέγα Εσπερινού χoροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κκ. Θεόκλητου και αμέσως μετά ο παρακλητικός κανόνας του τιμίου σταυρού.
Αύριο Κυριακή θα τελεστεί ο Όρθρος , η δοξολογία όπου και γίνεται η περιφορά της εικόνας για να ακολουθήσει η αρχιερατική θεία λειτουργία , ενώ το απόγευμα θα ψαλεί ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός και αμέσως η εικόνα θα αναχωρήσει και πάλι για την Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων .

σταυροπροσκύνηση

Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται «Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης» και μετά τη μεγάλη Δοξολογία στον όρθρο, ο Σταυρός μεταφέρεται εν πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στα πλαίσια του πόνου, αλλά της νίκης και της χαράς.
Βρισκόμαστε στη μέση της Μεγάλης Σαρακοστής. Από τη μια πλευρά η φυσική και πνευματική προσπάθεια, αν είναι συστηματική και συνεχής, αρχίζει να γίνεται αισθητή στον πιστό , το φόρτωμα γίνεται πιο βαρύ, η κόπωση πιο φανερή.

σταυροπροσκύνηση
Ο συνειδητός πιστός έχει ανάγκη βοήθειας και ενθάρρυνσης για να αντέξει αυτήν την κόπωση καθώς αναρριχόμενος στο βουνό αρχίζει να βλέπει το τέλος της πορείας του και η ακτινοβολία του Πάσχα γίνεται πιο έντονη.
Η Σαρακοστή λέγεται ότι είναι η σταύρωση του εαυτού μας, είναι η εμπειρία – περιορισμένη βέβαια – που αποκομίζουμε από την εντολή του Χριστού που ακούγεται στο ευαγγελικό ανάγνωσμα αυτής της Κυριακής: «όποιος θέλει να με ακολουθεί, ας απαρνηθεί τον εαυτό του ας σηκώσει το σταυρό του, και έτσι ας με ακολουθεί» (Μαρκ.8,34).
Αλλά δεν μπορούμε να σηκώσουμε το σταυρό μας και ν’ ακολουθήσουμε το Χριστό αν δεν ατενίζουμε το Σταυρό που Εκείνος σήκωσε για να μας σώσει. Ο δικός Του Σταυρός είναι εκείνος που δίνει νόημα αλλά και δύναμη στους άλλους. Αυτό μας εξηγεί το συναξάρι της Κυριακής:Στη διάρκεια της νηστείας των σαράντα ημερών, κατά κάποιο τρόπο, και μείς σταυρωνόμαστε, νεκρωνόμαστε από τα πάθη, έχουμε την πίκρα της ακηδίας και της πτώσης, γι’ αυτό υψώνεται ο τίμιος και ζωοποιός Σταυρός, για αναψυχή και υποστήριξή μας. Μας θυμίζει τα πάθη του Κυρίου και μας παρηγορεί.. Είμαστε σαν τους οδοιπόρους σε δύσκολο και μακρινό δρόμο που, κατάκοποι, κάθονται για λίγο να αναπαυθούν.

σταυροπροσκύνηση
Με το ζωοποιό Σταυρό γλυκαίνει την πίκρα που νοιώθουμε από τη νηστεία, ενισχύει στη πορεία μας στην έρημο έως ότου φθάσουμε στην πνευματική Ιερουσαλήμ με την ανάστασή Του..
Επειδή ο Σταυρός λέγεται Ξύλο Ζωής και είναι εκείνο το ξύλο που φυτεύτηκε στον Παράδεισο, γι’ αυτό και οι Πατέρες τοποθέτησαν τούτο στο μέσο της Σαρακοστής, για να θυμίζει του Αδάμ την ευδαιμονία και την πτώση του από αυτή, να θυμίζει ακόμα ότι με τη συμμετοχή μας στο παρόν Ξύλο δεν πεθαίνουμε πια αλλά ζωογονούμαστε .

 

Πηγή : stagonnews.gr

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.