Η Ελληνορθόδοξη εορτή της Μητέρας, η οποία εορτάζετε μαζί με την Δεσποτική και Θεομητορική της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού, εορτάστηκε σε μία σεμνή εκδήλωση για τις Ορθόδοξες Μητέρες, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου κατά την Αναστάσιμη Ευχαριστισιακή Σύναξη, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ.κ. Γερμανού στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, για τρίτη συνεχή χρονιά.
Την εκδήλωση άνοιξε ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας, ο οποίος αναφέρθηκε στην εορτή αυτή της Ελληνίδας Ορθόδοξης Μητέρας, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής : «Τιμούμε για μία ακόμη φορά στην ενορία μας, την Ορθόδοξη Ελληνίδα Μητέρα για τους αγώνες, τις θυσίες και την ανεκτίμητη προσφορά της, στην Οικογένεια και την Κοινωνία μας, παράλληλα με την εορτή της Υπαπαντής, διότι την ημέρα αυτή, έχουμε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της Υπεραγίας Θεοτόκου στον κόσμο ως Μητέρας, καθώς επίσης και γιατί είναι ημέρα προσφοράς στον Θεό, του Τεσσαρακονθήμερου Νηπιάσαντος Ιησού Χριστού. Αυτήν την ημέρα έχει καθιερώσει η Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας από το 1929, να εορτάζετε στην Χώρα μας η εορτή αυτή, σαν σημείο αναφοράς για την Ελληνίδα Ορθόδοξη Μητέρα, την οποία ολίγοι σήμερα γνωρίζουν, και όχι την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Δυστυχώς όμως από την δεκαετία του 1960 η εορτή της Ελληνίδας Ορθόδοξης Μητέρας στην χώρα μας, ακολούθησε τα αμερικανικά πρότυπα και εορτάζεται πλέον την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου μιμούμενοι έτσι τους Ευρωπαίους, αποκόπτοντας την Ιερή αυτή γιορτή από την Ορθόδοξη Χριστιανική μας Πίστη. Η εορτή της Μητέρας, η οποία εορτάζεται παγκοσμίως κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, οφείλεται στο αγώνα που έκανε στις αρχές του 20ου αιώνα μία δασκάλα, από την Φιλαδέλφεια ονόματι Άννα Τζάρβις η οποία ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Άννα Τζάρβις αγωνίστρια από πολύ νεαρή ηλικία, ήθελε να τιμάται αυτή την συγκεκριμένη ημέρα η μητέρα της, η οποία βοήθησε στην συμφιλίωση των Νοτίων και Βορείων μετά τον τραγικό εμφύλιο πόλεμο (1861-1865) που ήταν ο πλέον καταστροφικός πόλεμος που έζησε ποτέ το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ταυτόχρονα ιστορικό γεγονός με σημαντικό αντίκτυπο στην αμερικανική κοινωνία και οικονομία. Το Κογκρέσο, το 1914 όρισε την συγκεκριμένη ημέρα ως Εθνική εορτή και οι αγώνες της Άννας Τζάρβις δικαιώθηκαν.
Και κατέληξε ως εξής: Εμείς πλέον οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί Έλληνες, παραμένοντας πιστοί στις Ελληνοχριστιανικές μας παραδόσεις και πεποιθήσεις τώρα μάλιστα που διερχόμεθα καιρούς πνευματικής, ηθικής και οικονομικής κρίσεως και αβεβαιότητας για το μέλλον της Χώρας μας και των οικογενειών μας, πρέπει να εορτάζουμε την Ελληνίδα Μάνα, μαζί με την Μάνα όλων μας την Υπεραγία Θεοτόκο, στις 2 Φεβρουαρίου ημέρα της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού, διότι έχουμε δική μας εορτή και επομένως, δεν μας χρειάζονται οι ξενόφερτες εμπορικές εορτές».
Στην συνέχεια ο Θεολόγος Καθηγητής κ. Παναγιώτης Κουής ανέπτυξε το Θέμα: «Η Υπαπαντή του Χριστού και η Ορθόδοξη Μητέρα» με αναφορές στην σημασία της εορτής και πως η κάθε μητέρα πρέπει να οδηγεί τα παιδιά της, στην εν Χριστώ Ζωή μέσα στον αγιαστικό χώρο της Εκκλησίας τακτικά, ενώ ομάδα παιδιών του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας αποτελούμενη από τον Αναστάσιο Πιέρρο και τις Αλεξάνδρα Καρακατσάνη,Μαρία Ασημακοπούλου και Χρυσούλα Δεμπέλη, απήγγειλαν ποιήματα των Ιωάννη Πολέμη, Γεωργίου Βιζυηνού, Γεωργίου Μαρτινέλλη και του Στέλιου Σπεράντζα για την Μητέρα.
Ακολούθως τελέσθηκε η ακολουθία της Αρτοκλασίας για τις εορτάζουσες Μητέρες, ενώ τιμήθηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, για την πολύχρονη και αφιλοκερδή προσφορά της, στον Ιερό Ναό η πολύτεκνη μητέρα κ. Αθανασία Νικολούτσου-Ρέππα. Την εορταστική αυτή εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πολιτευτής της Ν.Δ. στην Ηλεία κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης, καθώς επίσης Χριστιανοί της Ενορίας και της Πόλεως του Πύργου, στους οποίους προσφέρθηκαν γλυκίσματα καθώς επίσης και ένα τετρασέλιδο φυλλάδιο το οποίο επιμελήθηκε ο εφημέριος του Ιερού Ναού, με λόγους του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου προς τις Ορθόδοξες Μητέρες για την αγωγή των Παιδιών τους.