Το τριήμερο 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων επισκέφθηκε τη Στοκχόλμη της Σουηδίας επ' ευκαιρία των εορτασμών των πολυούχων αγίων της Καρελίας, εικόνα των οποίων φυλλάσεται στον Φιλλανδικό Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου Στοκχόλμης της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.

Το απόγευμα της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας προσέφερε δείπνο προς τιμήν του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας και της συνοδείας του, η οποία αποτελείτο από τους Πρωτοπρεσβύτερο κ. Raimo Kiiskinen, Αρχιδιάκονο κ. Γεώργιο Härkönen, μοναχό Nazarij Tuomela, Γραμματέα κ. Γάιο Appelberg και εξαμελή βυζαντινή χορωδία από την Φιλλανδία.

Το πρωΐ του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κλεόπας υπεδέχθη τον Αρχιεπίσκοπο Φιλλανδίας στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου ο Σεβασμιώτατος κ. Λέων ετέλεσε την Θεία Λειτουργία.

Το πρωΐ της Κυριακής 1ης Νοεμβρίου ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Λέοντος και συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κλεόπα.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας ανέφερε τα εξής: «Στη Φιλλανδία είμαστε μία τοπική Εκκλησία, η οποία λειτουργεί υπό την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και κάνουμε τα πάντα ώστε η εκκλησία μας να είναι το σπίτι για όλους τους Ορθοδόξους. ….. Πιστεύουμε σταθερά, ότι η πολυπολιτισμικότητα και το πολυεθνικό στοιχείο είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό της πίστης μας – το χαρακτηριστικό το οποίο κάποτε κληρονομήσαμε απο την πολυεθνική αυτοκρατορία του Βυζαντίου. Με αυτές τις λέξεις θέλω να Σας στηρίξω για το θάρρος Σας Σεβασμιώτατε Αρχιερέα, πάνω στο έργο οικοδόμησης της πολυπολιτισμικής τοπικής Εκκλησίας. Μπορείτε να είστε σίγουρος, ότι ως Εξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σας παρέχω υποστήριξη διά των προσευχών της Ορθόδοξης αδελφής Εκκλησίας της Φιλλανδίας.»

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Λέοντα για το ότι λειτούργησε στις δύο ως άνω ενορίες της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, ευχαρίστησε την συνοδεία του Αρχιεπισκόπου και την βυζαντινή χορωδία από την Φιλλανδία, προσέφερε δε στον Αρχιεπίσκοπο την μελέτη του ιδίου, σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Χριστόφορο Τριπουλά, στην αγγλική «Εγχειρίδιο ποιμαντικής αλληλογραφίας».

Στην ομιλία του ο κ. Κλεόπας είπε ότι, η επίσκεψη του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας είναι ιστορικής σημασίας διότι γιά πρώτη ετέλεσε ο ίδιος την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα 15 χρόνια της θητείας του ως Αρχιεπίσκοπος, οι δε ύμνοι εψάλησαν σε 6 γλώσσες – ελληνικά, φιλλανδικά, καρελικά, σλαβονικά, σουηδικά και αγγλικά, γεγονός που πιστοποιεί τον οικουμενικό χαρακτήρα του ευαγγελικού μηνύματος και της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις τον κόσμον άπαντα, για το οποίο είμαστε και οι δύο περήφανοι που το υπηρετούμε.

Μετά το πέρας της ευχαριστιακής συνάξεως η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών του Καθεδρικού Ναού προσέφερε δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου κ. Λέοντος και της συνοδείας του.

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Εξοχ. Πρέσβυς της Κύπρου στη Σουηδία κ. Ανδρέας Κακούρης και η εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σουηδία κ. Δέσποινα Κουκουλοπούλου.

Φωτογραφίες κ.κ. Νικολάου Κίτσιου και Γεωργίου Βασιλείο

 

22(7).jpg

IMG_2927.JPG

IMG_2937.JPG

IMG_2958.JPG

sou1.jpg

sou2.jpg

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.