Ήταν πραγματικά μια γιορτή της Εκπαίδευσης· μια γιορτή των Γραμμάτων στον τόπο μας!Το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, με την ευλογία τουΣεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας π. Θεοφίλου, συνεργάστηκε με τις ΔιευθύνσειςΠρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας

 

 και με τα Γραφεία των ΣχολικώνΣυμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Προσχολικής Αγωγής και Φιλολόγων της περιοχής μας και υλοποίησε μια Εκπαιδευτική Διημερίδα, με θέμα: «Εκπαίδευση και Τέχνη».

Την αφορμή έδωσε, όπως κάθε χρόνο, η εορτή των προστατών της Παιδείας μας, Αγίων Τριών Ιεραρχών. Η τοπική μας Εκκλησία, έχοντας σταθερά απλωμένο το χέρι της συνεργασίας προς τους εκπαιδευτικούς και όλη τη σχολική κοινότητα, βρήκε όπως πάντοτε πρόθυμη ανταπόκριση. Η ζεστή και φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων της «Καταφυγής» ήταν κατάμεστη το απόγευμα της Δευτέρας, 25 Ιανουαρίου 2016 από εκπαιδευτικούς και γονείς που προσήλθαν,για να παρακολουθήσουν δυο ανθρώπους της Τέχνης να μοιράζονται με το κοινό την εμπειρίατους με δυο βαρυσήμαντες εισηγήσεις.

Πρώτα η εικαστικός και θεωρητικός της Τέχνης, υπεύθυνη του «ΕικαστικούΕργαστηρίου» του Συλλόγου Φίλων Ζωγραφικής και Αγιογραφίας Λευκάδας κ. Χαρά Σαίτη εστίασε στην αναγκαιότητα της παρουσίας και της καλλιέργειας της Τέχνης στην εκπαιδευτικήδιαδικασία, κατανοώντας την στην ευρύτερη δυνατή έννοιά της και εξηγώντας με απλάπαραδείγματα, απ’ τη σκοπιά του αντικειμενικού παρατηρητή, πόσο σημαντικό είναι να διαθέτει«τέχνη» και να αναδεικνύει την Τέχνη ο εκπαιδευτικός, αν θέλει να πετύχει στηνπαιδαγωγική του αποστολή, να μορφώσει προσωπικότητες ολοκληρωμένες.

Στη συνέχεια, η γνωστή παιδαγωγός και συγγραφέας κ. Μαρίζα Ντεκάστρο, με τονπεριεκτικό και ταυτόχρονα εύληπτο λόγο της, έδειξε το δρόμο για τη συγκρότησηεκπαιδευτικών προγραμμάτων, κατάλληλων να αποκρυπτογραφήσουν για χάρη των παιδιών τη Βυζαντινή Τέχνη.

Τους εκπαιδευτικούς καλωσόρισε πατρικά ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας π.Θεόφιλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διευθυντής Π. Ε. Λευκάδας κ. Φώτιος Σάντας καιο Διευθυντής Δ.Ε. Λευκάδας κ. Μιλτιάδης Γκαμπρέλας.Το απόγευμα της επομένης, Τρίτης 26ης Ιανουαρίου 2016 περισσότεροι από εκατόντριάντα εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν σε έξι βιωματικά εργαστήρια, όπου μυήθηκαν απόέμπειρους εκπαιδευτές σε εναλλακτικές διαδρομές μάθησης μέσα από τα απέραντα λιβάδιατης Τέχνης:

Η κ. Ντεκάστρο έδειξε πως να «διαβάζει» η σχολική ομάδα, με τη διακριτικήκαθοδήγηση του εκπαιδευτικού, τις βυζαντινές εικόνες. Η κ. Σαίτη πρότεινε απλές εικαστικές εφαρμογές στη σχολική καθημερινότητα. Η Σχολική Σύμβουλος Δασκάλων κ. Βασιλική Κιτσάκη, παίρνοντας αφορμές από τη ζωήκαι το έργο του ζωγράφου Θεόφιλου, μέσα από ένα δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμαπαρουσίασε πως μπορούν να συνδυασθούν Τέχνη και δημιουργική γραφή. Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Μαρία Μανέντη προσέγγισε την τέχνη του ταξιδιού,όπως τη βιώνει ο Νίκος Καββαδίας και υπέδειξε την κατεύθυνση από τη φιλολογική ανάγνωσηστη δημιουργική γραφή.

Η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής κ. Ελένη Κοσμετάτου κατέθεσε προτάσειςδραστηριοτήτων Γλυπτικής Τέχνης στην Εκπαίδευση. Τέλος, ο Διευθυντής Κέντρου Νεότητας Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης, Αρχιμ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης οδήγησε σε εκπαιδευτικές διαδρομές στην Εκκλησιαστική Τέχνη της Λευκάδας.Το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εισηγήσεων και των εργαστηρίων και οι θετικέςεντυπώσεις των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν απέδειξαν ότι, για το καλό και την πρόοδοτων παιδιών μας, του κοινού αντικειμένου της αγωνίας μας, η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει.

Η εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών δεν αντιμετωπίζεται από την Ιερά Μητρόπολή μαςκαι τους τοπικούς φορείς της Εκπαίδευσης ως ένα επετειακό γεγονός, αλλά ως μια αφορμήεποικοδομητικής συνάντησης και δημιουργικής συνεργασίας της θύραθεν αγωγής με την κατάΧριστόν παιδαγωγία. Στα ίχνη ακριβώς των Αγίων Τριών Οικουμενικών Διδασκάλων και Ιεραρχών.

 

ekpaideytiki_dihmerida_Ekpaideysi kai Texni (1)_result.JPG

 

ekpaideytiki_dihmerida_Ekpaideysi kai Texni (10)_result.JPG

 

ekpaideytiki_dihmerida_Ekpaideysi kai Texni (11)_result.JPG

 

ekpaideytiki_dihmerida_Ekpaideysi kai Texni (5)_result.jpg

 

ekpaideytiki_dihmerida_Ekpaideysi kai Texni (7)_result.jpg

ekpaideytiki_dihmerida_Ekpaideysi kai Texni (9)_result.jpg

Nikoleta Kouletsiou
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.