Μεγαλοπρεπώς και κατά την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος εγκαινίασε την Κυριακή του Παραλύτου 7 Μαΐου τον Ιερό Ναό του Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως , «Μέριμνα Γήρατος Σπερχειάδος Αθανάσιος και Μαίρη Ακρίδα», ο οποίος τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Τα εγκαίνια του γραφικού αυτού Ναού που βρίσκεται σε ένα κατάφυτο περιβάλλον και τον οποίο ο αείμνηστος Αθανάσιος Ακρίδας ανήγειρε είναι το δεύτερο μεγάλο ιστορικό γεγονός του Ιδρύματος και της πόλεως Σπερχειάδος μετά τον εγκαινιασμό του Γηροκομείου από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο το έτος 2004.

εγκαίνια

Την τελετή των εγκαινίων καθώς και την πρώτη Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρηκολούθησαν αρκετοί πιστοί από την Λαμία, την Σπερχειάδα καθώς και από την ευρύτερη περιοχή, ενώ ανάμεσά τους ευρισκόταν ιδιαίτερα συγκινημένη η ερίτιμος κα Μαίρη Ακρίδα, σύζυγος του αειμνήστου Μεγάλου Ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως και της πόλεως Σπερχειάδος Αθανασίου Ακρίδα.

Καθ’ όλη την διάρκεια της μοναδικής και ιστορικής αυτής τελετής ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής εξηγούσε στους πιστούς τα τελούμενα.

Αμέσως μετά ακολούθησε η πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στις ιερές ακολουθίες έψαλλε Βυζαντινός Χορός υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κου Ανδρέου Ιωακείμ.

Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης εξέφρασε την χαρά του για το μεγάλο αυτό γεγονός των εγκαινίων και ευχήθηκε αυτή η χαρά με την οποία επληρώθησαν άπαντες οι παρακολουθούντες να είναι μόνιμη κατάσταση στην ζωή τους.

Εν συνεχεία απευθυνόμενος στην κα Ακρίδα αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόσωπο του φιλανθρώπου μεγάλου ευεργέτου μακαριστού Αθανασίου Ακρίδα, έργο του οποίου είναι ο Ιερός αυτός Ναός και όλο το ίδρυμα.

«Ερίτιμε και σεβαστή μας κα Μαίρη Ακρίδα. Αυτή η ημέρα για την ψυχή του αειμνήστου συζύγου σας είναι ημέρα χαράς και Αναστάσεως διότι βλέπει να καθαγιάζετε το τελευταίο έργο της φιλανθρωπίας του και της αγάπης του. Ο αείμνηστος Αθανάσιος Ακρίδας υπήρξε αναμορφωτής όλης της περιοχής της Σπερχειάδος. Ευεργέτησε την πόλη με πολλές δωρεές και πολλά κοινωφελή έργα πολιτισμού. Με το τελευταίο δε εκόσμησε την ίδια του την καρδιά διότι εδώ περιθάλπονται γέροντες.

Ας είναι η μνήμη του αιωνία.

Πρέπει να γνωρίζετε αδελφοί μου ότι είναι πολύ δύσκολο η Μητρόπολη μας να συντηρεί 3 γηροκομεία, ιδιαιτέρως δε με τους αβάσταχτους φόρους που συνεχώς επιβάλλονται. Όμως με την συμπαράσταση του ευλογημένου λαού της Σπερχειάδος, του κου Δημάρχου και όλων των φορέων της περιοχής αυτό το ίδρυμα το λειτουργούμε κανονικά και βρίσκουν θαλπωρή και αγάπη οι ανήμποροι γέροντες της περιοχής».

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος εις ένδειξιν τιμής, αγάπης, ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης απένειμε το μετάλλιο των Φθιωτών Αγίων στην κα Ακρίδα με την ευχή όλοι οι Άγιοι της Φθιώτιδος να την σκεπάζουν και να την προστατεύουν στον υπόλοιπο χρόνο της ζωής της και να συνεχίσει τα έργα αγάπης και φιλανθρωπίας.

Η ερίτιμος κα Μαίρη Ακρίδα με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και του ευχήθηκε δια πρεσβειών του Αγίου Αθανασίου, ο Θεός να του δίδει υγεία και δύναμη, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε να συνεχίζει τα καλά του έργα φιλανθρωπίας και αγάπης επ’ ωφελεία όλου του ποιμνίου της Φθιώτιδος.

Εν συνεχεία ο Ποιμενάρχης συνοδευόμενος από τους παρισταμένους κληρικούς μετέβη εν πομπή στο σαλόνι του Ιδρύματος προκειμένου να προσφέρει στους τροφίμους την ευλογία των εγκαινίων και να τους ευχηθεί χρόνια πολλά.

Ακολούθησε κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους.

Στην ακολουθία των Εγκαινίων και την λαμπρή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δαμασκηνός Ζαχαράκης, ιερείς από την Σπερχειάδα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδος, ο Δήμαρχος Μακρακώμης – Σπερχειάδος κ. Ευθύμιος Παπαευθυμίου με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Στρατηγός ε.α κ. Γεώργιος Λιασκώνης, η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπερχειάδος κα Αναστασία Ευαγγελοπούλου – Τσελή, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Ιδρύματος και αρκετοί πιστοί.

ναός

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.