Με κάθε μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν την Κυριακή 10η Ιουλίου 2016, τα εγκαίνια του μαγευτικού Παρεκκλησίου της Αγίας ενδόξου Ισαποστόλου και Μυροφόρου Μαρίας της Μαγδαληνής στον Συνοικισμό Γαβριάδια Ιερισσού Χαλκιδικής, η οποία ακολούθησε τον Κύριο μέχρι τον Σταυρό και τον Τάφο.

Πρόκειται για την τολμηρή μαθήτριά Του, που μαζί με τις άλλες Μυροφόρες γυναίκες διεπίστωσε το κενό του Κυριακού Τάφου και έγινε Μάρτυρας της Αναστάσεως Του.

Στην Ακολουθία του Όρθρου και των Εγκαινίων και της μετέπειτα λαμπράς Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Μαϊδώνη, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, τον συνταξιούχο Πρωτοπρεσβύτερο π. Εμμανουήλ Λούπο και τους Διακόνους π. Εφραίμ Τσόλη, π. Μελέτιο Τσόγκα και π. Γεώργιο Κυριάκου. Υπεύθυνος για την τάξη των Εγκαινίων ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Ιερισσού, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς, ο οποίος διαθέτει μεγάλη πείρα στην Λειτουργική Παράδοση της Εκκλησίας μας. Ο Λαός του Θεού κατέκλυσε τον ειδυλλιακό Ιερό Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο του, τον οποίο είχαν φροντίσει να περιποιηθούν οι κάτοικοι του Συνοικισμού που γειτνιάζει με το Παρεκκλήσιο. Επικεφαλής του Λαού ήταν ο Βουλευτής Ν. Χαλκιδικής κ. Γεώργιος Βαγιωνάς, ο Αντιδήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χαράλαμπος Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιερισσού κ. Γεώργιος Πασχαλίδης και άλλοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος προ της Ακολουθίας των Εγκαινίων ερμήνευσε με λεπτομερή και απλό-πρακτικό τρόπο τα όλα δρώμενα της τάξεως των Εγκαινίων. Επεσήμανε ότι η «κατάθεσις» Ιερών Μαρτυρικών Λειψάνων στο «Φυτό», στον στύλο δηλαδή επάνω στον οποίο στηρίζεται η πλάκα της Αγίας Τραπέζης, καθιστά την Αγία Τράπεζα Τάφο Μαρτύρων. Και τούτο γιατί επάνω στο αίμα των Μαρτύρων της Εκκλησίας εδράζεται η δόξα της Ορθοδοξίας, καθότι τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Μαρτύρων καθίστανται διά του Μαρτυρίου κατοικητήρια του Αγίου Πνεύματος, τόποι δηλαδή όπου ενεδρεύει το Άγιο Πνεύμα. Σύμφωνα δε με την αγιοπατερική παράδοση της Εκκλησίας μας τα Ιερά Λείψανα των Μαρτύρων αποβαίνουν Σκηνή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, ο Οποίος συμμετέχει στο μαρτύριο των Ακολούθων Του και υπομένει μαζί τους το “Βάπτισμα του Αίματος”. Είναι χαρακτηριστική η διδασκαλία των αγίων Πατέρων ότι κατά το μαρτύριο ο Κύριος ενοικεί στο σώμα του Μάρτυρος.

Επεκτείνοντας τον λόγο του ο ομιλητής, εξήγησε τι σημαίνει καθαγιασμός της Αγίας Τραπέζης δι’ Αγίου Χρίσματος, και πολύτιμων μύρων. Με αυτό ακριβώς το Μύρο και τα αρώματα καθαγιάζονται τα Αντιμνήσια, δηλαδή τα Ιερά Ειλητά που απεικονίζουν τον Πανάγιο Τάφο και την Αποκαθήλωση του Κυρίου, και υπογραφόμενα από τον Επίσκοπο χρησιμοποιούνται στη Θεία Λατρεία για να τελείται επ’ αυτών η Θεία Ευχαριστία.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τους ευλαβείς Χριστιανούς του Συνοικισμού της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής γιατί ανήγειραν το θαυμάσιο αυτό Παρεκκλήσιο, το ευπρέπισαν με τον καλύτερο τρόπο, προχωρούν την αγιογράφηση του, πληθαίνουν τα Ιερά του Σκεύη τα πολύτιμα και περιποιούνται τον περιβάλλοντα προαύλειο χώρο του.

Ακολούθησε κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα και παρατέθηκε τράπεζα στους επισήμους, στον Ιερό Κλήρο, στους Ιεροψάλτες και στα κύρια πρόσωπα της ευταξίας από τους Αρχοντικούς «συγκατοίκους» της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής.

_MG_7462-7.jpg

_MG_7497-12-33ca7c7190.jpg

_MG_7522-15.jpg

_MG_7556-22-781e67cace.jpg

_MG_7626-29-87b180e71b.jpg

_MG_7665-33.jpg

_MG_7754-41-3f8f179fc4.jpg

_MG_7784-45-7ea4dff425.jpg

_MG_7848-51.jpg

_MG_7936-59-ff3c5872e1.jpg

_MG_7969-65.jpg

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.