Να καταθέσουμε την ομολογία μας στον Κύριο ζητά από το χριστεπώνυμο λαό ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκους, στην εγκύκλιό του για τη Μεγάλη Παρασκευή.

Ο Σεβασμιώτατος μάλιστα τονίζει πως σήμερα μας ζητούν να αρνηθούμε τον Χριστό και την Πίστη μας.

Αναλυτικά το μήνυμά του:

Χριστιανοί μου,
«Λαός δυσσεβής και παράνομος» ενήργησε κατά του Ιησού Χριστού. Άνθρωποι αγνώμονες των αμετρήτων ευεργεσιών του Θεού, προσέφερον στον ενανθρωπήσαντα Υιό και Λόγο του Θεού «αντί του μάννα χολήν, αντί του ύδατος όξος». Μυστικά εσκέφθηκαν την σύλληψή Του, στη ζοφώδη νύκτα, όμοια με εκείνη της καρδιάς τους, την επραγματοποίησαν και, με συνοπτικές διαδικασίες, εξέδωκαν την καταδίκη Του, ώστε να αναγκάσουν και τους μεταγενεστέρους των να ομιλούν για τη «μεγαλύτερη δικαστική πλάνη των αιώνων».

Σ’ αυτή την θεομάχο συμπεριφορά του ανθρώπου, ο Ιησούς Χριστός, «Θεός ων ελέους, οικτιρμών και φιλανθρωπίας», εστάθη με την αρμόζουσα Θεική μεγαλοπρέπεια και αρχοντιά. Οδηγήθηκε στην δίκη Του, ο ήλιος της Δικαιοσύνης, οδηγήθηκε στο Συνέδριο του Ιουδαικού Ιερατείου, ο Αρχιερεύς ο Μέγας, «ο διεληλυθώς τους ουρανούς». Ο ι¬ε¬ρος υμνογράφος, με δύο από τις πιο δυνατές αντιθέσεις που εγνώρισε η παγκόσμια λογοτεχνία, δηλώνει το βάθος της θεικής συγκατάβασης, αλλά και το μέγεθος της ανθρώπινης ανομίας: «Ότε παρέστης τω Καιάφα ο Θεός και παρεδόθης τω Πιλάτω ο Κριτής». Εστάθη ενώπιον του αρχιερέως Καιάφα ο αληθινός Θεός, προς τον Οποίον οι αρχιερείς προσφέρουν τις θυσίες και τα ολοκαυτώματα. Παρεδόθη στο δικαστή Πόντιο Πιλάτο ο δίκαιος Κριτής, ο μόνος χορηγός της δικαιοσύνης, στο όνομα της οποίας ενεργούν οι δικαστές. Όμως, την παρουσία του Χριστού μας αυτές τις στιγμές διέκρινε η κένωση και η ταπείνωσή Του.

Ο Χριστός ευρίσκεται ενώπιον των δικαστών Του και, με υπομονή, ακούει τις χαλκευμένες κατηγορίες, τις συκοφαντικές ψευδομαρτυρίες. Με τον πλέον αναιδή τρόπον οι «διδάσκαλοι» του Νόμου κατεπάτησαν την εντολή που ο Θεός έδωκε στον προπάτορά τους, τον Μωϋσή: «Ου ψευδομαρτυρήσεις», και την κατεπάτησαν εις βάρος Εκείνου, ο Οποίος είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή». Σ’ αυτήν την υποκριτική συμπεριφορά, «ο Ιησούς εσιώπα». Εκείνος, που είχε τη δυνατότητα με ένα λόγο Του να αναιρέσει τα πάντα, εσιώπα. Εύλαλη η μεγαλοπρεπής σιωπή του Χριστού. Διδάσκει όλους εμάς σήμερα, οι οποίοι δεν ανεχόμεθα να μας προσβάλλουν στο παραμικρό, να σιωπούμε. Να ομιλούμε στο Θεό με τους ανεκλαλήτους στεναγμούς της καρδίας μας, όπως ο Τελώνης, αλλά να σιωπούμε, όταν μας θίγουν, μας κατηγορούν, μας υβρίζουν, μας αδικούν οι άνθρωποι. Παράδειγμά μας ο Χριστός μας στην άκρα ταπείνωσή Του, ο Οποίος «λοιδορούμενος ουκ αντελοιδώρει, πάσχων ουκ ηπείλει».

Σε κάποια, όμως, στιγμή της δίκης, ο αρχιερεύς ερωτά τον Χριστό ۠ «συ ει ο Χριστός ο Υιός του ευλογητού»; Είσαι εσύ ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, «ον παίδες ευλογούσι»;…
Την σιωπή του Χριστού, συντροφεύει τώρα η σιωπή όλου του Μεγάλου Συνεδρίου. Οι ανάσες έχουν κοπεί, οι καρδιές έχουν πάψει να κτυπούν. Όλοι αναμένουν ποια θα είναι η απάντηση. Θα ομολογήσει τον Θεό Πατέρα Του ή και πάλι θα σιωπήσει;

Και η μεγαλόπρεπη και εύλαλη σιωπή Του, τώρα, λύνεται!
Κινούνται τα θεικά χείλη, τα οποία «είπον και εγεννήθησαν, ενετείλαντο και εκτίσθησαν».Κινούνται τα θεικά χείλη, τα οποία υπεσχέθηκαν στους προπάτορες «την γην της επαγγελίας», «εξ ης ρέει μέλι και γάλα».
Κινούνται τα θεικά χείλη, τα οποία «πάλαι τω Μωσεί συνελάλησαν επί του όρους Σινά διά συμβόλων».
Κινούνται τα θεικά χείλη, τα οποία «πολυμερώς και πολυτρόπως πάλαι ελάλησαν τοις πατράσιν εν τοις προφήταις».
Κινούνται τα θεικά χείλη, τα οποία εξεφώνησαν τον Νόμο, ώστε «εξεπλήσσοντο πάντες επί τη συνέσει και ταίς αποκρίσεσιν Αυτού».
Κινούνται τα θεικά χείλη, τα οποία εξεφώνησαν την άσυγκρίτως τελειότερη διδασκαλία του κόσμου «επί του Όρους», ώστε «εξεπλήσσοντο οι όχλοι επί τη διδαχή Αυτού».
Κινούνται τα θεικά χείλη, τα οποία ωμίλησαν, με αλήθεια και καθαρότητα, ώστε δικαιωματικά να διατυπώσουν το ερώτημα: «Τις εξ υμών ελέγξει με περί αμαρτίας;».

Κινούνται μεγαλοπρεπώς, ιεροπρεπώς, θεοπρεπώς τα θεικά χείλη, για να απαντήσουν στο ερώτημα. Μυστήριο Ιερό η απάντηση, φωνή ουρανού, σάλπισμα αγγελικό, δόγμα Εκκλησιαστικό: «Εγώ ειμί» (Μαρκ. ιδ΄62).
Εκείνος που θα ανεβεί στο Σταυρό είναι ο Θεός. Το ομολογεί ο Γαβριήλ στον Ευαγγελισμό, οι Άγγελοι στη Γέννηση, ο Φίλιππος στο Ναθαναήλ. Το κηρύσσουν οι Απόστολοι, οι Πατέρες, οι Μάρτυρες. Το διαλαλεί η Εκκλησία. Ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός!

Αγαπητοί μου!
Και από εμάς ζητείται πολλές φορές να ομολογήσουμε ή να αρνηθούμε το Χριστό μας, την πίστη μας. Μας ζητείται να διατρανώσουμε ότι είμεθα Χριστιανοί. Πολλές φορές, με αντίτιμο την ησυχία μας, το επάγγελμά μας, την καριέρα μας, ακόμη και την ίδια τη ζωή μας. Ας μη δειλιάσουμε! Ας ακούσουμε τη φωνή του Χριστού μας: «Θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον».
Ας σταθούμε ενώπιον του σιωπηλού Εσταυρωμένου και ας καταθέσουμε την ομολογία μας. «Συ ει ο Χριστός ο Υιός του Θεού». ΑΜΗΝ.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2017

Με πατρικές ευχές
Ο Μητροπολίτης

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.