Το βράδυ της Τρίτης 9 Αυγούστου 2016 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος Β’ ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Κέρκυρας και του επεδώθη το αργυρό μετάλλιο της κερκυραϊκής αξιοσύνης, από το Δήμαρχο του νησιού κ. Κώστα Νικολούζο, στο ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Την απόφαση ανέγνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Ράλλης.

Στην προσφώνησή του ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς μεταξύ της Κέρκυρας και της Κύπρου. Αποτελεί μέγιστη τιμή για την Κέρκυρα, συνέχισε ο κ. Νικολούζος, η ανακήρυξη σε Επίτιμο Δημότη της, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β’, ενός Ιεράρχη με αγωνιστικό πνεύμα, που υπερασπίζεται τα δίκαια του ποιμνίου του.

Ακολούθησε η αντιφώνηση του Μακαριωτάτου, ο οποίος και εξέφρασε τις ειλικρινείς του ευχαριστίες για την μεγάλη τιμή που έκανε ο Δήμος της Κέρκυρας σε εκείνον. Ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής : “ Πρώτος πολίτης της Κέρκυρας, μάλιστα όχι επίτιμος, αυτοδικαίω τω τρόπω και όχι ύστερα από απόφαση Δημοτικού ή άλλου συμβουλίου, είναι ο Κύπριος Άγιος Σπυρίδων, τη φοβερά προστασία του οποίου απολαμβάνει η Κέρκυρα. Ο Άγιος Σπυρίδων είναι ο ισχυρότερος σύνδεσμος των δύο ελληνικών μας νήσων, που φυλάγουν Θερμοπύλες, η μια στο βορειοδυτικό και η άλλη στο νοτιοανατολικό άκρο του Ελληνισμού. Στην Κύπρο, παρά τους τόσους άλλους Αγίους μας, οσφραινόμαστε ακόμα έντονα την ευωδία των χαρισμάτων του. Η ακοή μας γεμίζει από τους ήχους της μυστικής παρουσίας του. Η ομορφιά της Αγιότητάς του καταθέλγει νοητά την όρασή μας. Τον αισθανόμαστε δικό μας, γιατί ο τόπος που αγίασε είναι ο δικός μας τόπος. Τόπος αποστολοβάδιστος, τόπος αγιοτόκος, τόπος Χριστιανικής μαρτυρίας και εθνικού μαρτυρίου. Δεσμοί ιδιαίτεροι Κύπρου και Κέρκυρας, εκτός του συνδετικού κρίκου του Αγίου Σπυρίδωνος, λόγω των αποστάσεων, δεν μαρτυρούνται από παλιά. Η Κυπριακή καταγωγή της μητέρας του Καποδίστρια ίσως είναι μια εξαίρεση, που ώθησε τους πρωγόνους μας να εξωτερικεύσουν επίσημα τα αισθήματα, που πάντα κυριαρχούσαν στην καρδιά τους και να αποστείλουν πρεσβεία στον τότε Κυβερνήτη, για να ζητήσει την ένταξη της Κύπρου στο Ελληνικό Κράτος. Δεσμός ωστόσο ακατάλυτος και ιδιαίτερα συνεκτικός ανάμεσά μας, παραμένει η Ελληνική κοινή μας καταγωγή, μαρτυρούμενη από τους προομηρικούς χρόνους. Οι κοινές αγωνίες για τα εθνικά μας θέματα, η χαρά για τις εθνικές επιτυχίες, η θλίψη για τις αποτυχίες, η ικανοποίηση για τη συνεισφορά μας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Αποτελεί όντως προνόμοιο να έχει γεννηθεί και να είναι κάποιος Έλληνας. Η Ελληνική ιδιότητα συνδέει το άτομο με ό,τι ευγενές και ωραίο έχει δημιουργήσει η ανθρωπότητα. Χωρίς την Ελλάδα που ενσαρκώνει την αρετή και το υψηλό φρόνημα, η Κύπρος όπως και κάθε τμήμα του Ελληνισμού, θα έχει τη μοίρα λαών χωρίς ιδανικά, που έμειναν απλώς ως μια υποσημείωση στην ιστορία “.

Καταλήγοντας ο Μακαριώτατος εμφανώς συγκινημένος απευθύνθηκε προς τον Άγιο Σπυρίδωνα λέγοντας τα εξής : “ Όταν κινδύνευες, με κίνδυνο της ζωής μας σε φυγαδεύσαμε στην Κωνσταντινούπολη, απ’όπου αργότερα έφθασες εδώ. Τώρα κινδυνεύουμε να εκδιωχθούμε εμείς από την Κύπρο. Έχουμε νομίζω το δικαίωμα – μας το δίνουν η κοινή μας πίστη και εθνική καταγωγή – να σου ζητήσουμε να έλθεις και να μας σώσεις. Όπως έκανες 300 ακριβώς χρόνια πριν με την Κέρκυρα, αποσοβώντας τον εκβαρβαρισμό της Ευρώπης απο τους Τούρκους, να απομακρύνεις από τη γη μας τον αλλόθρησκο εισβολέα. Για να μπορέσουμε να πορευθούμε στη Μονή και στον τάφο σου και να λατρεύσουμε ελεύθερα το Θεό μας “.

Ο Μακαριώτατος δώρησε στον Δήμαρχο κ. Νικολούζο ασημένιο δίσκο με τους Αγίους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα.

Στη συνέχεια έγινε η ομιλία του κ. Κώστα Σερέζη με θέμα “ Ο Άγιος Σπυρίδων, συνδετικός κρίκος μεταξύ Κερκύρας και Κύπρου, στην κυπριακή τέχνη και παράδοση “. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου από τη Δημοτική Χορωδία “ Δημόδοκος “.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή σύντομου βίντεο με την παρουσίαση φωτογραφιών του κ. Δημήτρη Ταλιάνη, τόσο από την Κύπρο, όσο και από την Κέρκυρα και την παρουσία του Αγίου στη ζωή του νησιού.

Νωρίτερα ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε μαζί με τον επιχώριο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, ο οποίος και εκπροσωπεί την Ιερά Σύνοδο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιερώνυμο Πυλιώτη, καθώς και το Διάκονο του Μακαριωτάτου π. Κυπριανό Κουντούρη, το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων “ Η Πλατυτέρα “, το οποίο και φιλοξενεί 65 γέροντες και συστεγάζει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), με 20 παιδία με μαθησιακές δυσκολίες. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε η διευθύντρια του Ιδρύματος κα Ελένη Καρύδη.

Αρχικά επισκέφθηκαν το Ναό του Ιδρύματος, την Αγία Τριάδα, εντός του οποίου βρίσκεται ο τάφος του Μακαριστού Μητροπολίτου Κερκύρας κυρού Τιμοθέου, του κτήτορος του Ιδρύματος.

Ο Μακαριώτατος δώρησε στο Ίδρυμα την εικόνα του Αποστόλου Βαρνάβα.

Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος και οι λοιποί Ιεράρχες μετέβησαν πεζή στην Ιερά Μονή Υ.Θ. Πλατυτέρας όπου βρίσκεται και ο τάφος του πρώτου Κυβερνήτου της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της εκθέσεως από κειμήλια και αρχειακό υλικό της πολιορκίας του 1716 από τους Οθωμανούς, στο Λατινικό Παρεκκλήσι εντός του Παλαιού Φρουρίου, όπου έγινε ξενάγηση, από τον κ. Σπυρίδωνα Γαούτση – Ιστορικό, καθώς και από την Προϊσταμένη της 21ης Ε.Β.Α. Κέρκυρας, κα Διαμάντω Ρηγάκου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κέρκυρας

 

ker1.jpg

 

ker2.jpg

ker3.jpg

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.