Ιερά αγρυπνία τελέστηκε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, παραμονή της εορτής των θεοφόρων πατέρων της εν Νικαία ζ´ Οικουμενικής Συνόδου. στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Παναγιωτόπουλος, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού.

Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει».

Ο π. Ειρηναίος, στην ομιλία του επικεντρώθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και την παραβολή του καλού σπορέως. Ο Κύριος, δια μέσου του ευαγγελιστή Λουκά, μας μιλάει για τον λόγο του Θεού. Τον παρομοιάζει με σπόρο, όπου ο γεωργός, ο Κύριος, τον σπέρνει στις καρδιές των ανθρώπων.

Προσφιλής τρόπος του Χριστού, για να κηρύττει τους ανθρώπους, είναι οι παραβολές. Αλλά, λανθασμένα, πιστεύουν οι άνθρωποι, τόνισε ο π. Ειρηναίος, πως χρησιμοποιεί τις παραβολές, για να κατανοήσουν οι άνθρωποι μέσα από εικόνες γνωστές τους, το νόημα. Αλλά συμβαίνει το τελείως αντίθετο.

«Ο Χριστός χρησιμοποίησε τις παραβολές, για να μην καταλαβαίνουν όλοι τα υψηλά νοήματα. Θα βλέπουν και δεν θα καταλαβαίνουν, θα ακούν και δεν θα μπορούν να εννοήσουν τα βαθύτερα νοήματα της διδασκαλίας του Κυρίου.
Κι αυτό γιατί η ψυχή του κάθε ανθρώπου που ακούει τον λόγο του Θεού, πρέπει να είναι δεκτική και προπαρασκευασμένη, για να δέχεται τα θεία νοήματα.»

Έτσι ο Κύριος, συνέχισε, επειδή οι μαθητές πριν την επέλευση του Αγίου Πνεύματος δεν ήταν κατάλληλα τακτοποιημένοι πνευματικά για να εννοήσουν τον λόγο του Θεού, τους εξηγεί τι θέλει να πει με το Ευαγγέλιο του.
Οι άνθρωποι που ακούνε τον λόγο του Θεού, αλλά έχουν σκληρή καρδιά από τα διάφορα πάθη, δεν μπορεί να εισδύσει μέσα τους ο λόγος του Θεού. Δεν μπορεί να εισέλθει σε ανθρώπους που δεν είναι δεκτικοί στη χάρη του Θεού και η καρδιά τους είναι σκληρή από τον εγωισμό και την φιλαυτία.

Επίσης, είναι οι άνθρωποι που ακούνε τον λόγο του Θεού, αλλά δεν μπορεί να ριζώσει στην πέτρινη καρδιά τους. Σκληραίνεται από τον εγωισμό και τελικά τα εγκαταλείπει όλα. Αυτός είναι ο σκληρός σαν πέτρα, άνθρωπος.
Η τρίτη κατηγορία ανθρώπων, είναι αυτοί που ακούνε τον λόγο του Θεού και αρχίζουν με προθυμία να βαδίζουν τον δρόμο της πίστεως, αλλά έρχονται οι βιοτικές μέριμνες και χάνονται.

«Στις τρεις αυτές κατηγορίες, βλέπουμε έναν κοινό παρονομαστή. Μια ακάθαρτη καρδιά, που δέχεται τον λόγο του Θεού, αλλά θέλει να ικανοποιήσει και το εγώ του και τις επιθυμίες του, και προσκρούει πάνω σε αυτές.
Αυτοί που έχουν καθαρή και αμόλυντη καρδιά, θα δουν τον Θεό, θα βλαστάνει ο λόγος Του μέσα τους. Αυτήν την καρδιά επιθυμεί ο Θεός.»

Για να αποκτήσουμε αυτήν την καρδιά, ερχόμαστε στην Εκκλησία και συμμετέχουμε στα ιερά μυστήρια και αγωνιζόμαστε, τόνισε ο π. Ειρηναίος.

Δεν είναι εύκολο να καθαρίσουμε την καρδιά μας, γιατί έρχεται ο διάβολος να βγάλει τον Θεό από μέσα μας, να κλείσει τα αυτιά μας στο Ευαγγέλιο, για να ακουστεί μόνο ο δικός του λόγος, που είναι λόγος παραπλανητικός.

Και κατέληξε:

«Με υπομονή, με άσκηση, με πνευματική ζωή, με πολύ προσοχή και προσευχή, θα ξεκινήσουμε αυτόν τον άνισο αγώνα. Και θα έρθει κοντά μας βοηθός και σκεπαστής ο Θεός, για να μας ενισχύσει και να μας χαρίσει το δώρο αυτό.

Όπως οι άγιοι της πίστεως μας, που ακολούθησαν τον λόγο του Θεού, καθάρισαν την καρδιά τους από τα πάθη και τα ελαττώματα κι εμείς σήμερα τους προσκυνούμε.»

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.