Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στη Σαναά σε πέντε ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον σιιτικών τεμενών και της κατοικίας ενός αξιωματούχου των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Oι επιθέσεις έγιναν την παραμονή της έναρξης του Ραμαζανιού, της ιερότερης περιόδου για τους μουσουλμάνους.

Δύο οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες πυροδοτήθηκαν με στόχο πιστούς σε τεμένη και ένα τρίτο έξω από την κατοικία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Χούτι, του Σάλεχ αλ Σάμαντ. Δύο ακόμη βόμβες εξερράγησαν έξω από ακόμα δύο τεμένη την ώρα της βραδινής προσευχής, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στις επιθέσεις.

Οι επιθέσεις, για τις οποίες δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης, σημειώθηκαν ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έμμεσες συνομιλίες στη Γενεύη ανάμεσα στους Χούτι, οι οποίοι κατέλαβαν τη Σαναά τον Ιανουάριο του 2014, και την εξόριστη στη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη, όπου μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πλήττει από την 26η Μαρτίου θέσεις των ανταρτών, έχει στοιχίσει από τα τέλη του Μαρτίου τη ζωή σε τουλάχιστον 2.600 ανθρώπους, κατά στοιχεία του ΟΗΕ.

Οι αεροπορικές επιδρομές όμως δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν την προέλαση των ανταρτών οι οποίοι πλέον, πέραν της Σαναά, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Άντεν, της μεγάλης πόλης του νότου, και επίσης μεγάλα τμήματα πολλών επαρχιών της Υεμένης.

Οι διεθνείς υπηρεσίες έχουν μιλήσει για ανθρωπιστική καταστροφή στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου. 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.