Μια κίνηση με συμβολισμό αλλά και πιθανές προεκτάσεις που θα δούμε στη συνέχεια, έκαναν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πριν λίγες μέρες. Συγκεκριμένα το μεγάλο τζαμί «Sheikh Mohammad Bin Zayed» στο Άμπου Ντάμπι, μετονομάστηκε σε «Mariam Umm Eisa», δηλαδή τζαμί της Μαρίας, μητέρας του Ιησού μετά από πρωτοβουλία του πρίγκηπα του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Το τζαμί είναι το μεγαλύτερο στα Εμιράτα με χωρητικότητα 40.000 πιστών, και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά. Η δημιουργία του από το 1996 έως το 2007 ήταν μια πρωτοβουλία του τότε Προέδρου των Εμιράτων, του Σεΐχη Zayed, και πήρε το ονόμα του, ενώ ο ίδιος τάφηκε στον περιβάλλοντα χώρο όταν απεβίωσε το 2004.

Οπως δήλωσε η υπουργός θρησκευτικής ανοχής των ΗΑΕ Lubna al-Qasimi, η κίνηση αντανακλά «τον ευγενή ανθρωπισμό του Σεΐχη Bin Zayed» και προβάλλει «μια λαμπερή εικόνα της ανοχής και της συνύπαρξης που επικρατεί στα Εμιράτα».

Να πούμε εδώ πως το ίδιο το υπουργείο Ανοχής ιδρύθηκε μόλις πέρυσι από τον Εμίρη του Ντουμπάι Mohammed bin Rashid al-Maktoum, πρωθυπουργού των Εμιράτων, ο οποίος θέλει με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει ένα ευνοικό έδαφος για τις εκατοντάδες χιλιάδες ξένους που ζουν και εργάζονται στα εμιράτα, προωθώντας την θρησκευτική ανοχή. Όσο για την Lubna είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός των ΗΑΕ, και ανιψιά του Σεΐχη Muhammad Al-Qasimi, κυβερνήτη του εμιράτου του Sharjah. Η ίδια είπε πως το τζαμί με την νέα ονομασία του συμβολίζει το κοινό στοιχείο που έχει το Ισλάμ με άλλες θρησκευτικές κοινότητες.

Την μετονομασία πάντως χαιρέτισαν ήδη εκπρόσωποι χριστιανικών ομολογιών στα Εμιράτα.

Το θέμα είναι τι αντιδράσεις θα προκαλέσει η κίνηση αυτή σε κύκλους φανατικών και τζιχαντιστών, όταν ήδη υπάρχει σοβαρή κρίση στον Κόλπο με πολλά κράτη του (ανάμεσα τους και τα ΗΑΕ) να έχουν στραφεί κατά του Κατάρ, κατηγορώντας το για υποστήριξη της ισλαμικής τρομοκρατίας. Η κίνηση πάντως έχει μεγάλη βαρύτητα καθώς το συγκεκριμένο τζαμί θεωρείται το κεντρικό των Εμιράτων ενώ ήταν αφιερωμένο στον Σείχη Zayed, ουσιαστικά τον ιδρυτή τους, από τη δεκαετία του 70.

Να σημειώσουμε εδώ πως η Παναγία έχει εξέχουσα θέση στο Ισλάμ καθώς αναφέρεται στο Κοράνι δεκάδες φορές και μάλιστα ως «η κορυφαία των γυναικών», με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου να θεωρείται από τα μεγαλύτερα θαύματα του Θεού.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.