Μια παλιά εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί και έχει προκαλέσει διαμάχη στη Βενετία.

Αν και πρόκειται για έργο τέχνης στο πλαίσιο της 56ης Μπιενάλε, Εκκλησία και κάτοικοι της Βενετίας δηλώνουν ενοχλημένοι από την μετατροπή του εσωτερικού της καθολικής εκκλησίας της Αγίας Μαρίας του Ελέους σε τζαμί που μοιάζει πολύ με την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον Ελβετο-Ισλανδό δημιουργό Κριστόφ Μπιούχελ, 48 ετών, η εγκατάστασή του με τίτλο «Το Τζαμί: Το Πρώτο Τζαμί στην Ιστορική Πόλη της Βενετίας», που αποτελεί τμήμα του ισλανδικού περιπτέρου της Μπιενάλε, είχε στόχο να προωθήσει τη θρησκευτική ανοχή.

Η εκκλησία που μετατράπηκε σε τζαμί και είναι κλειστή εδώ και 40 χρόνια για το κοινό, άνοιξε τις πύλες της ως έργο τέχνης το οποίο όμως υπακούει στους κανόνες ενός κανονικού τζαμιού.
Στο χώρο, ο Μπιούχελ έχει τοποθετήσει χαλί προσευχής που κοιτάει προς τη Μέκκα, ενώ όσοι θέλουν να μπουν στο εσωτερικό του πρέπει να βγάλουν τα παπούτσιά τους είτε προσεύχονται είτε όχι.

Ο Μπιούχελ ετοίμασε την εγκατάστασή του σε συνεργασία με τις μουσουλμανικές κοινότητες της Βενετίας και της Ισλανδίας.

Στη Βενετία παρόλο που υπάρχουν 30 μουσουλμανικές κοινότητες δεν υπάρχει τέμενος.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Μουσουλμάνων Ισλανδίας, Ιμπραχίμ Σβερίρ Άγκναρσον είπε ότι όταν τον κάλεσε το υπουργείο Πολιτισμού να στηρίξει το έργο, γνώριζε πως ο καλλιτέχνης θα αντιμετώπιζε προκλήσεις. «Πρόκειται για έργο τέχνης. Είναι έκθεση και θα υπηρετήσει τους μουσουλμάνους. Ο κόσμος θέλει να δει τι κάνουν οι μουσουλμάνοι στα τζαμιά. Αυτό είναι όλο» είπε.

Ωστόσο οι δημοτικές αρχές της Βενετίας φοβούνται ότι η εκκλησία θα γίνει στόχος αντι-ισλαμικών στοιχείων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της περιοχής Βένετο, Λούκα Ζάια περιέγραψε την εγκατάσταση ως «πρόκληση». «Το πραγματικό ζήτημα» είπε «δεν ήταν η ανεξιθρησκεία, αλλά ο σεβασμός των κανόνων» μιας διεθνούς έκθεσης τέχνης.

 

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.