Αποζημίωση που ξεπερνά τα 14 εκατ. ευρώ επιδίκασε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στη Μαρία Τσιροπούλου από την Ελλάδα, κληρονόμο περιουσίας στην Τουρκία και ειδικότερα στην περιοχή Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης.

Στη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο στο Στρασβούργο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 14.300.000 ευρώ, καθώς και 15.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 10.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Το ΕΔΑΔ είχε ήδη αποφανθεί τον Ιανουάριο του 2014 ότι η άρνηση των τουρκικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την πρώτη κληρονόμο Ευφροσύνη Γιαννοπούλου ως έχουσα δικαίωμα στην περιουσία αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Γιαννοπούλου, που είχε ελληνική υπηκοότητα, απεβίωσε το Μάρτιο του 2009 και την υπόθεση συνέχισε η ανιψιά της, Μαρία Τσιροπούλου, κάτοικος Παλαιάς Επιδαύρου, επίσης με την ιδιότητα της κληρονόμου.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων συνομίλησε με τον Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος είναι εκ των δικηγόρων που ανέλαβαν την υπόθεση. «Πρόκειται για ακόμα μία καταδίκη εναντίον της Τουρκίας για το δικαίωμα κληρονομιάς ελληνικών περιουσιών στην Πόλη», είπε ο Αχ. Δημητριάδης. Χαρακτήρισε την απόφαση σημαντική, καθώς όπως είπε «είναι ακόμη μια επιβεβαίωση ότι μπορούν να τύχουν αποζημίωσης οι ελληνικές περιουσίες στην Πόλη».

Με την αποπληρωμή των αποζημιώσεων, η Άγκυρα αποκτά την ιδιοκτησία της περιουσίας στο Μπεσίκτας. Ο Αχ. Δημητριάδης αφιέρωσε την απόφαση στον αποβιώσαντα συνάδελφό του, τον δικηγόρο Δημήτρη Γκελντή, με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση. Είχαν επίσης συνεργαστεί και σε προηγούμενη υπόθεση, με την οποία είχε ανοίξει ο δρόμος για διεκδίκηση των ελληνικών περιουσιών στην Πόλη. Πρόκειται για την υπόθεση των αδερφών Φωκά, στην οποία το ΕΔΑΔ καταδίκαζε τον Οκτωβρίου του 2013 την Άγκυρα σε αποζημιώσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ συν έξοδα, για περιουσία που άνηκε στην αδερφή τους, Πολυξένη Πιστικά.

Μετά την υπόθεση «Φωκά-Πιστικά», ο δρόμος για διεκδίκηση των περιουσιών που ανήκαν σε Έλληνες της Κωνσταντινούπολης από άτομα που έχουν άλλη υπηκοότητα από την τουρκική, είναι ανοιχτός, είπε ο Αχ. Δημητριάδης, εφόσον πρώτα εξαντληθούν τα εσωτερικά ένδικα μέσα.

 

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.