Εκτελεστική εντολή για τις θρησκευτικές ελευθερίες η οποία χαλαρώνει τους περιορισμούς στην πολιτική δραστηριότητα των εκκλησιών υπέγραψε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Το διάταγμα εξουδετερώνει επίσης την παλαιότερη εντολή Ομπάμα που υπαγόρευε ότι κάθε επιχείρηση οφείλει να εντάσσει στα ασφαλιστικά προγράμματα που προσφέρει στο προσωπικό της υπηρεσίες αντισύλληψης, μέτρο που είχε ενοχλήσει πολλούς θρησκευόμενους εργοδότες.

«Όχι μόνο είμαστε ένα έθνος πίστης, είμαστε [και] ένα έθνος ανοχής», δήλωσε από τον κήπο του Λευκού Οίκου ο κ. Τραμπ. «Σήμερα, το έθνος μου ηγείται δίνοντας το παράδειγμα, καθώς κάνουμε ιστορικά βήματα για να προστατεύσουμε τη θρησκευτική ελευθερία».

Ωστόσο, το διάταγμα Τραμπ δεν περιέχει κάποια ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα τα οποία υπήρχαν σε παλαιότερο προσχέδιο, και είχαν προκαλέσει συναγερμό στις τάξεις ακτιβιστών που προασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.
Συγκεκριμένα, το παλαιότερο προσχέδιο θα επέτρεπε σε εργολάβους που συνεργάζονται με το κράτος να επικαλούνται τη θρησκευτική τους πίστη ως δόκιμη αιτία για να μην προσλαμβάνουν άγαμες μητέρες, γκέι, λεσβίες, αμφιφυλόφιλους και διεμφυλικούς.

Αντίθετα, η εντολή που υπογράφηκε την Πέμπτη περιείχε μόνον μία γενική δήλωση πως η κυβέρνηση θα προστατεύει και να προωθεί την θρησκευτική ελευθερία.

Με δεδομένες όλες τις γενικότητες, η εντολή Τραμπ αφήνει επίσης πολλά κενά όσον αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των αμφιφυλόφιλων.

Μεταξύ άλλων, δεν διευκρινίζει εάν πάροχοι υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες που συνδέονται με εκκλησίες θα έχουν την υποχρέωση να επιτρέπουν υιοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια ή αμβλώσεις.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.