Νέα προειδοποίηση στις Βρυξέλλες για μη τήρηση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, αν δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, απηύθυνε η Άγκυρα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επίσης, ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι είναι «αδύνατον» για τη χώρα του να τροποποιήσει την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που αποτελεί έναν από τους 72 όρους που θέτει η Ε.Ε. για την κατάργηση της βίζας.

«Τους είπαμε: “Δεν σας απειλούμε”. Αλλά υπάρχει μία πραγματικότητα. Κλείσαμε δύο συμφωνίες και η μία συνδέεται με την άλλη… εάν παραστεί ανάγκη, η Άγκυρα μπορεί να λάβει διοικητικά μέτρα για να “μπλοκάρει” τη συμφωνία για τους πρόσφυγες», είπε σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στην Αντάλια.

Άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι κανένας νόμος σχετικός με την εφαρμογή της συμφωνίας «δεν θα βγει από το τουρκικό κοινοβούλιο», αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στο θέμα της βίζας.

Η Άγκυρα θεωρεί τη συμφωνία της κατάργησης του καθεστώτος της βίζας μέχρι το τέλος του Ιουνίου αναγκαίο όρο για να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η οποία έχει επιτρέψει τον περιορισμό των προσφυγικών ροών από το έδαφός της προς την Ευρώπη.

Ομως οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους έχουν συνδέσει το καθεστώς της βίζας με τον όρο της τροποποίησης του αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος χρησιμοποιώντας μία διασταλτική ερμηνεία του όρου «τρομοκρατία» χρησιμοποιείται για τη δίωξη, με το πρόσχημα της άσκησης «τρομοκρατικής προπαγάνδας», πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων, δηλαδή για την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.

«Για ποιον ορισμό μιλάτε; Στην Ευρώπη κάθε χώρα έχει έναν διαφορετικό ορισμό για την τρομοκρατία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στα ειδικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει σήμερα πολλές οργανώσεις που έχουν χαρακτηρισθεί τρομοκρατικές, ανάμεσά τους το PKK και το Ισλαμικό κράτος, υπενθύμισε. «Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατον να τροποποιήσουμε τους νόμους που άπτονται της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Παρά τις εντάσεις, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αυτήν την εβδομάδα θα γίνουν συνομιλίες σε επίπεδο ειδικών, πριν, ίσως, από μία συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ερντογάν, της Μέρκελ και ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Θα ολοκληρώσουμε της συμφωνία και θα καταφέρουμε να είναι έτοιμη πριν από τη σύνοδο κορυφής της 7ης Ιουλίου. Είμαστε αποφασισμένοι», σημείωσε.

Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, ήταν αποτελεσματική, καθώς επέτρεψε τη δραστική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που φθάνουν παρανόμως στην Ελλάδα.

«Τον Οκτώβριο, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που διέσχιζαν το Αιγαίο με προορισμό τα ελληνικά νησιά ήταν κατά μέσον όρο 6.800 ημερησίως. Σήμερα έχουμε φθάσει τους 30. Έχουμε τηρήσει τις υποσχέσεις μας», επέμεινε.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, εταίρου που οι Βρυξέλλες θεωρούσαν αξιόπιστο, αποσταθεροποίησε τους Ευρωπαίους. Τώρα τη θέση του έχει καταλάβει ο συνοδοιπόρος του Ερντογάν Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος πληθαίνει τις βιτριολικές δηλώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.