Γυναίκες μοντέλα με περισσότερους από 100.000 followers στο Instagram είναι ανάμεσα στα άτομα που τέθηκαν υπό κράτηση στο Ιράν, με την δικαιολογία πως παραβίασαν τους κανονισμούς που επιβάλλουν να φορούν μαντήλα και γιατί δημοσίευσαν φωτογραφίες στις οποίες πόζαραν με τα μαλλιά τους να φαίνονται!

Ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες σε βάρος άλλων που εμπλέκονται στη βιομηχανία του ιρανικού μόντελινγκ, ανάμεσά τους κομμωτές και φωτογράφοι. Μετά από χρόνια «υπόγειας» δραστηριότητας, η βιομηχανία της μόδας ανθεί στο Ιράν τα τελευταία δύο έτη, μετά από θρησκευτικό διάταγμα του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, όπου αναφέρει ότι το μόντελινγκ είναι επιτρεπτό από το Ισλάμ, κίνηση που οδήγησε σε εβδομάδες μόδας και επιδείξεις σε όλη τη χώρα.

Πολλά μοντέλα άρχισαν να λειτουργούν ανεξάρτητα, εκτός των αδειοδοτημένων πρακτορείων, βασιζόμενα κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που είδαν με κακό μάτι οι «σκληροπυρηνικοί» στο Ιράν και συστάθηκε ειδική επιτροπή για την παρακολούθησή τους.

Οι πρόσφατες δικαστικές ενέργειες είναι μέρος δύο επιχειρήσεων, των Spider I και II, με στόχο τον εντοπισμό των παράνομων δραστηριοτήτων του μόντελινγκ στο διαδίκτυο. «Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στο μυαλό των νέων μας. Επενδύουν διαδικτυακά μέσω σεξουαλικών θεαμάτων και την υπόσχεση οικονομικών κερδών», είπε ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης.

Το μοντέλο, η Ελχάμ Αράμπ, εξέφρασε μεταμέλεια για τη δράση της και τις φωτογραφίες που δημοσίευσε στο διαδίκτυο, χωρίς να έχει διευκρινηστεί αν η ομολογία ήταν υπό πίεση, δηλαδή μιας πρακτικής των ιρανικών δικαστικών αρχών.

Η ταυτότητα των συλληφθέντων δεν αποκαλύφθηκε, ενώ ορισμένα από τα μοντέλα αφέθηκαν ελεύθερα, με εγγύηση. Τουλάχιστον δύο έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, αναφέρει ο Guardian.

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.