Το Οστρόγκ είναι η πόλη της πέτρας. Δυο βήματα από τις θύρες του ουρανού. Οι κάτοικοι της κοιλάδας του Μπγιελοπάβλιτς πιστεύουν ότι αυτός ο τόπος βρίσκεται πιο κοντά στον ουρανό παρά στη γη. Από το μοναστήρι μέχρι το Νίκσιτς,την πιο κοντινή πόλη,η απόσταση είναι 15 χιλιόμετρα.Είναι αρκετό να προφέρεις το όνομα του Αγίου Βασιλείου και ο οποιοσδήποτε ντόπιος θα σηκωθεί ευλαβικά όρθιος.

Κάνει το σταυρό του και λέει:

Slava mu i milost (Δική του είναι η δόξα και εμάς να μας ελεήσει)

Οστρογκ Μοναστήρι

Στις 29 Απριλίου(12 Μαΐου) όλο το Μαυροβούνιο γιορτάζει. Την ημέρα αυτή ατέλειωτα καραβάνια προσκυνητών κατευθύνονται προς το Οστρόγκ. Προς τον ουρανό.
Οι πιστοί των γύρω χωριών ακόμη και σήμερα λένε:

Πάμε στον ουρανό, στον Άγιο Βασίλειο

Οστρόγκ Βασίλειος

Από την κάτω μονή μέχρι την πάνω μονή μπορείς να πας μόνο με τα πόδια.Πολλοί όμως κάνουν αυτήν την διαδρομή στα γόνατα,πολλές φορές αρχίζοντας εκατοντάδες μέτρα πριν από την κάτω μονή.Πολλοί,βλέποντάς να κοιτάς απορημένα,σου λένε χωρίς να τους ρωτήσεις:

Nebo, nebeto Ουρανός, ουρανός

Ουράνια Φωτιά

Η φήμη του Αγίου Βασιλείου του Οστρόγκ, εδώ και τρεις αιώνες έχει εξαπλωθεί όχι μόνο στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο,αλλά και σε όλην την Ευρώπη και στην Αμερική. Άνθρωποι από όλον τον κόσμο έρχονται στον άγιο ελπίζοντας σε κάποια θεραπεία έχοντας ακούσει για τα πάμπολλα θαύματά του.
Ο καθεδρικός Ναός του Νικσίτσι και οι όμορφες εκκλησίες του Κούμπορ, της Ντρόμποτα, του Μπίλετσι, του Πριλεπόγιε, του Όμπζοβιτς και του Σβκούγκι είναι αφιερωμένες στον Άγιο Βασίλειο του Οστρόγκ.

Οστρόγκ Άγιος Βασίλειος

 

Ένα προσκύνημα στα άφθαρτα λείψανά του είναι μια ανάμνηση που δε σβήνει ποτέ από τη ψυχή του κάθε Σέρβου και Μαυροβούνιου.

Οστρόγκ

 

Οι κάτοικοι που μένουν στους πρόποδες της «Πέρα από τα σύννεφα» μονής του Αγίου Βασιλείου ξέρουν από τους γονείς και τους παππούδες τους πως μια νύχτα στις αρχές του 20ου αιώνα φωτίστηκε ξαφνικά ο ουρανός σαν να ήταν το τέλος του κόσμου.Το μοναστήρι κάηκε ολοσχερώς. Την επόμενη μέρα ακόμη καιγόνταν. Πάνω ψηλά στη Λαύρα ο ήλιος έλαμπε,ενώ κάτω στην πεδιάδα ο ουρανός είχε βαριά σύννεφα.Που και που μέσα από τον ουρανό εμφανιζόνταν πύρινες γλώσσες πάνω από την κοιλάδα. Ανέγγιχτη έμεινε μόνο η λειψανοθήκη με τα λείψανα του Οσίου Βασιλείου του Οστρόγκ και κάποια φρυάγματα παλαιών τοιχογραφιών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.